Interpellation 2016/17:473 Åtgärder mot utländska stöldligor

av Mikael Oscarsson (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Problemet med utländska stöldligor ökar. Enligt en kartläggning som Nationella Operativa avdelningen (NOA) gjorde 2016 står utländska ligor för upp till 50 procent av bostadsinbrotten i Sverige. Rapporten bygger på fem års informationsinsamling och tar upp brottsnätverk från Litauen, Polen, Rumänien och Georgien.

Uppsala är en av de städer som drabbats av utländska stöldligor. Särskilt handlar det om vissa områden som Sunnersta, Bergsbruna och Gamla Uppsala – där dessa professionella ligor ger sig på upp till tio villor i ett svep. 2016 var antalet anmälda bostadsinbrott 530 stycken, vilket är det högsta på 20 år.

I Upsala Nya Tidning från 28 mars 2017 beskriver polisen problemet:

”Enligt rapporten har Georgien under de tre senaste åren framträtt som ett land med många stöldligor inriktade på Sverige. I ett enda ärende skickades 60 ton stöldgods till ett värde av nära 100 miljoner kronor från Sverige till Georgien.

– Många av brottslingarna från Georgien söker asyl i Sverige under falsk identitet. Då kan de vara här lagligt under tiden deras asylärende utreds men ingen vet vem de egentligen är, berättar Jonas Eronen, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Det är i stort sett meningslöst för georgier att begära asyl i Sverige och i fjol fick 99 procent av dem avslag. Ändå var det 737 personer från Georgien som ansökte om asyl under 2016. Ville Paloheimo bedömer att merparten av dem kommit hit för att begå brott.”

Den 28 mars 2017 upphörde också viseringstvånget för personer från Georgien, enligt ett EU-direktiv som nu gör att medborgare från Georgien fritt kan resa till Sverige. Detta är något som sannolikt gör det ännu lättare för kriminella georgiska stöldligors framfart i vårt land.

Enligt min uppfattning bör Sverige införa ett särskilt förfarande för personer från ”säkra länder” som vill söka asyl i Sverige och införa ett ”snabbspår” för denna grupp. Det finns ett antal länder där 98–99 procent får avslag på sin asylansökan. I dag tar denna process oacceptabelt lång tid. Under tiden kan vissa enligt exemplet ovan göra stor skada.

Fördelarna med ett snabbspår är att man förkortar processen, och på så sätt frigörs resurser så att köerna kan kortas för asylsökande från andra länder.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

  1. Avser ministern att införa ett snabbspår för personer som söker asyl från ”säkra länder”?
  2. Delar ministern polisens problembeskrivning enligt ovan?
  3. Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta gällande den problematik som beskrivs ovan?