Interpellation 2016/17:455 Integrationsinsatser för kvinnor

av Erik Andersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den 6 april presenterade Sveriges Kvinnolobby en granskning som visar att kvinnor missgynnas i alla delar av etableringen och att skillnaderna är särskilt stora i de subventionerade anställningarna. Man konstaterar att under förra året gick mindre än vart fjärde instegs- och nystartsjobb till en kvinna. Kvinnor tar också del av färre yrkesutbildningar, valideringsinsatser och snabbspår och går i lägre utsträckning vidare till arbete efter avslutad etablering.

Detta är allvarligt eftersom utrikes födda kvinnors situation på arbetsmarknaden är vår kanske största jämställdhetsutmaning. Detta sammantaget med de rapporter vi alla nås av som visar hur isolerat många nyanlända kvinnor i dag lever i våra förorter gör att min oro över regeringens jämställdhetsarbete förstärks. Regeringens politik riskerar att ytterligare förpassa dessa kvinnor längre från arbetsmarknaden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder eller initiativ avser ministern att ta med anledning av det som har framkommit om att kvinnor missgynnas i etableringen?