av Elisabeth Svantesson (M)
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Integrationen av de nyanlända är en av politikens viktigaste uppgifter att ta sig an. Fler som kommit till Sverige måste komma in i samhället och kunna försörja sig själva.
I dag finns en stor skillnad mellan invandrare och svenskfödda när det gäller andelen som arbetar. Personer födda i ett annat land utgör en femtedel av arbetskraften men hälften av de arbetslösa och en majoritet av dem som bär försörjningsstöd. Varje dag utan arbete innebär ett steg närmare bidragsberoende och utanförskap. Att jobbgapet mellan inrikes och utrikes födda minskar, och i längden försvinner, är avgörande för att samhället ska hålla ihop.
Arbetsmarknads- och etableringsministern återkommer ofta till hur bra svensk arbetsmarknad går. Och det är bra att många som står nära arbetsmarknaden får jobb när Sverige befinner sig i högkonjunktur, men det är också helt naturligt. Däremot ökar samtidigt antalet människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det är här politiken kan och ska göra skillnad.
Om regeringen inte förmår minska sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda i högkonjunktur, hur ska det då gå när konjunkturen vänder?
Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska gapet i sysselsättning mellan invandrare och svenskfödda?