Interpellation 2016/17:41 Kilometerskatten och jobben

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Inför valet 2014 aviserade de två partier som i dag utgör regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att de skulle införa vad de kallar en vägslitageavgift. Det mer vardagliga uttrycket som används är kilometerskatt. Kilometerskatten är i praktiken en skatt på avstånd i ett avlångt och exportberoende land. Regeringen har aviserat att en kilometerskatt kommer att införas i Sverige.

Det är en skatt som sätter jobbet för 63 000 yrkeschaufförer på spel, men också så mycket mer. Ökade transportkostnader innebär försämrad konkurrenskraft för våra exportföretag. Skogsindustrin är bara ett exempel. Försämrad konkurrenskraft i förhållande till våra konkurrentländer innebär att jobb inom industrin, men också inom andra sektorer, riskeras.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att han alltid frågar sina statsråd om hur en reform som ska genomföras skapar fler jobb. Jag är naturligtvis lika intresserad som statsministern av om finansministern menar att kilometerskatten skapar fler jobb i Sverige.

Mina frågor till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

  1. Lyssnar finansministern till de exportföretag som får sin konkurrenskraft försämrad genom kilometerskatten, eller drar ministern slutsatsen att kilometerskatten inte kommer att påverka företagens konkurrenskraft?
  2. Har finansministern gjort någon konsekvensanalys av effekterna som kilometerskatten innebär för exportföretagen?
  3. Om det finns en konsekvensanalys, när får riksdagen och andra berörda parter ta del av denna?