Interpellation 2016/17:39 Om solcellsskatten

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen införde den så kallade solcellsskatten den 1 juli 2016. Energiministern och finansministern motiverade skatten med att EU-kommissionen krävde att skattenivån för förnybar energi skulle förändras. Deras förklaring dementerades senare av EU-kommissionen, som gick ut offentligt med att det inte finns några krav på energibeskattning. Det finns möjlighet för medlemsländerna att införa subventioner eller undantag från beskattning för förnybar energi, detta då EU-kommissionen tidigare granskat och godkänt det för andra länder.

Det bristfälliga underlaget och avsaknaden av ordentlig konsekvensanalys för solcellsskatten är problematiskt och minskar incitamenten för tillverkning av miljövänlig förnybar energi. Solcellsskatten går stick i stäv med regeringens initiativ Fossilfritt Sverige, och kritik har framförts från bland annat Naturskyddsföreningen. Att regeringen ökar beskattningen på ting som den säger sig vilja värna är ett återkommande och bekymmersamt mönster. Regeringen har aviserat att man ska avskaffa solcellsskatten, vilket är välkommet. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern att lämna besked om tidpunkt för en ändring av skattereglerna för solcellsskatten, och hur avser ministern att säkerställa att beredningen inte blir lika bristfällig som vid solcellsskattens införande?