Interpellation 2016/17:389 Evenemangslistan

av Olof Lavesson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I februari 2016 redovisade Myndigheten för press, radio och tv sitt förslag till evenemangslista. Denna gång har uppdraget utformats med ett villkor om högre befolkningstäckning än vad som tidigare föreslagits, 90 procent i stället för 80 procent.

Möjligheten till en evenemangslista bygger på ett EU-direktiv och har funnits i över 20 år. Den lista på föreslagna evenemang som har upprättats tål också att ifrågasättas, då flera större evenemang av kulturell betydelse inte finns med.

Efter remissrundan framgår det att kritiken är tämligen samstämmig från idrottens aktörer och från fristående tv-bolag som riskerar att få sina möjligheter att sända stora evenemang kraftigt begränsad. Det nya högre kravet på täckning, 90 procent, riskerar att stänga ute en rad tv-aktörer bortsett från SVT och TV4. Riksidrottsförbundets invändning är tydlig: Förslaget till evenemangslista skulle innebära ett kraftigt avsteg från idrottens självständighet. Frågan är egentligen vilket problem som evenemangslistan ska lösa?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Hur avser ministern att agera med anledning av förslaget om en evenemangslista och de synpunkter som har kommit från berörda remissinstanser?