Interpellation 2016/17:385 Multikriminella ligor i västra Sverige

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Det finns ett antal multikriminella ligor i västra Sverige som försörjer sig genom narkotikasmuggling, inbrott, stölder och häleriverksamhet. Många av dessa ligor, vars medlemmar ofta har utländskt ursprung, har främst etablerat sig i västra Värmland och norra Dalsland för att kunna utnyttja närheten till Norge. De flesta väljer att gruppera sig och begå brott på landsbygden eftersom upptäcktsrisken är liten och straffen i Sverige är förhållandevis låga i en internationell jämförelse.

Uppklaringsnivån på de brott som de begår är låg i Sverige, vilket gör att risken för att bli lagförd är liten. Endast 6 procent av alla inbrott klaras i dag upp, och uppklaringsnivån för stölder minskade under 2016 i Polisregion Bergslagen. Samtidigt är västra Värmland Sveriges mest brottsutsatta plats för vissa former av stölder, till exempel stölder av båtmotorer.

De multikriminella ligorna orsakar både stor ekonomisk skada och förstör tryggheten för många människor – framför allt för dem som bor på landsbygden.

En kombination av insatser behövs för att åtgärda problemen med multikriminella ligor i västra Sverige. Det handlar om ökade polisiära resurser, skärpta straff och bättre möjligheter att utvisa personer som begått brott i Sverige. Det är också nödvändigt att fördjupa och effektivisera det polisiära samarbetet mellan Sverige och Norge. Eftersom affärsidén för de multikriminella ligorna är gränsöverskridande måste också det polisiära arbetet vara det.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att polisen ska få bättre befogenheter och resurser för att bekämpa de multikriminella ligorna, och hur ser statsrådet på förutsättningarna att fördjupa samarbetet mellan svensk och norsk polis?