Interpellation 2016/17:360 Tudelningen på svensk arbetsmarknad

av Niklas Wykman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Svensk arbetsmarknad är tudelad. Samtidigt som de flesta har relativt goda möjligheter att hitta arbete växer antalet arbetssökande som stått utan jobb en längre tid. Att antalet långtidsinskrivna hos Arbetsförmedlingen ökar trots högkonjunktur är oroande. Förbättrade förutsättningar för dem som stått utanför länge att komma i jobb bör vara en prioriterad fråga för regeringen. Och förutsättningarna för framväxten av fler jobb behöver stärkas.

De flesta nya jobb skapas av små och medelstora företag. Alliansregeringen tillsatte en utredning som skulle se över de så kallade 3:12-reglerna i syfte att underlätta generationsskiften i mindre företag. Efter att nuvarande regering ändrat direktiven till utredningen har förslagen i stället kommit att fokusera på höjda skatter. Att öka skattebördan på investeringar och jobbtillväxt är en riskabel väg att gå.

Utredningen om 3:12-reglerna, Översyn av skattereglerna för delägare i fåmansföretag (SOU 2016:75), landade på regeringens bord i slutet av förra året. I utredningen framkommer att förslagen kan komma att ha negativ påverkan på sysselsättningen. ”Utöver de effekter som beskrivits ovan kan man i och för sig tänka sig att sysselsättningen påverkas på lång sikt. Ett ökat skatteuttag för företag, framför allt i ett inledningsskede, kan påverka benägenheten att starta företag. Om de föreslagna reglerna gör att färre företag etableras kan det få effekter på sysselsättningen i ett senare skede. Utredningen har dock ingen möjlighet att kvantifiera en eventuell effekt på sysselsättningen”, står att läsa.

Utredningens förslag har kritiserats av flera instanser som pekar på att förslagen sammantaget ger sämre förutsättningar för företagande, vilket skulle leda till minskat nyföretagande, färre investeringar och lägre sysselsättning.

Statsministern har lovat att ”jobbstreama” varje beslut, det vill säga basera beslutet på om förslaget leder till fler jobb eller inte. ”Om jag får bilda regering så kommer jag att kräva besked av varje statsråd och varje myndighetschef om ett beslut innebär fler jobb eller ej”, sa Stefan Löfven 2014. Det är med dessa glasögon regeringen nu bör granska förslaget till nya 3:12-regler.

Om antalet jobb i ekonomin skulle minska så skulle de som redan stått utan arbete en längre tid få ännu svårare att konkurrera. Tudelningen på arbetsmarknaden riskerar i det läget att öka ytterligare.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Anser ministern att de kraftiga skattehöjningarna på jobbskapande är förenliga med att minska tudelningen på svensk arbetsmarknad?