Interpellation 2016/17:343 Äktenskapstvång

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den första domen i en hovrätt rörande tvångsäktenskap offentliggjordes den 7 oktober 2016 av hovrätten i Malmö (mål B 1903-16). Domen överklagades till Högsta domstolen som meddelat att den inte beviljar prövningstillstånd; därmed fastställs hovrättens dom.

I domen döms två män för en lång rad brott. Hovrätten dömer fadern till den unga kvinnan och dennes bekant för olaga frihetsberövande, misshandel, sexuellt ofredande, rån och utpressning av den unga kvinnans pojkvän här i Sverige. 

Faderns bekant döms till tre års fängelse för brotten mot pojkvännen. När det gäller fadern bedömer hovrätten att brotten mot dotterns pojkvän har ett högre straffvärde än tre år, bland annat eftersom brottsligheten varit hedersrelaterad. För den samlade brottsligheten mot dottern och hennes pojkvän döms fadern till fyra års fängelse.

Straffet för äktenskapstvång mot dottern är alltså mindre än ett års fängelse. Straffet för fadern är ett år längre, men samtidigt säger hovrätten att ”brotten mot dotterns pojkvän har ett högre straffvärde än tre år, bl.a. eftersom brottsligheten varit hedersrelaterad”, så redan innan man väger in brottet äktenskapstvång mot dottern, och övriga brott riktade mot manens dotter, så bedöms faderns brotts straffvärde vara högre. Därmed verkar straffvärdet för äktenskapstvång vara mycket lågt. Faderns bekant dömdes inte alls för inblandning i äktenskapstvång mot den unga kvinnan utan enbart för brott riktade mot kvinnans pojkvän.

Slutsatsen kan bara bli att brott i form av äktenskapstvång mot unga kvinnor har ett mycket lågt straffvärde i Sverige. Eftersom Högsta domstolen dessutom inte beviljar prövningstillstånd så är detta också tyvärr den dom som kommer att ligga till grund för kommande prövningar av liknande fall.

Förutom att domen i sig gör äktenskapstvång till ett relativt lindrigt brott ur straffvärdeshänseende så sänks också skadeståndet som kvinnan fått rätt till, till ett belopp som ligger i linje med eller är lägre än vad som normalt döms ut vid till exempel våldtäkt. Vad som kanske är allra värst är att snart kommer dessa personer att åter vara fria och man kan utläsa i domen att brottsoffret, den unga kvinnan, inte hyser några tvivel om att hon kommer att bli dödad.

Kvinnan i det här fallet är född 1993 och fyller således snart 24 år. Det är också den ålder som Danmark lyckosamt har fastlagt som lägsta ålder för att gifta sig med någon utanför Europa och därigenom få uppehållstillstånd i Danmark. Som klart framgår av domen så var ett av skälen till att denna kvinna skulle giftas bort just att mannen skulle få uppehållstillstånd och "ett bättre liv i Sverige". Om samma regler funnits i Sverige så hade inte denna unga kvinna kunnat tvingas till äktenskap mot sin vilja på det sätt som beskrivs i domen. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

  1. Har ministern och regeringen för avsikt att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att åstadkomma en generell höjning av straffvärdet för äktenskapstvång?
  2. Har ministern och regeringen för avsikt att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan åtgärd för att brottet äktenskapstvång generellt ska berättiga till ett högre skadestånd än i det ovan angivna fallet?
  3. Hur kommer ministern och regeringen att agera för att göra det säkert för de unga kvinnor som varit utsatta för den här typen av brott att leva i vårt samhälle när förövaren släpps ut i samhället igen?
  4. Är ministern och regeringen beredda att se över alternativet med en 24-årsregel likt den som Danmark har infört?