Interpellation 2016/17:313 Reglerna för SVT

av Edward Riedl (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I en debattartikel i Dagens Nyheter den 8 februari anslår författarna att public service bryter mot reglerna vad gäller sina befogenheter.

Tillståndet för public service, som det ser ut i dag, avser uttryckligen sändningar av tv-program i marknätet. Det innebär tv-sändningar som visas i vanliga tv-apparater men där det numera också ingår i uppdraget att det statliga anslaget ska gå till att sända tv online.

I det hårt konkurrensutsatta landskap som medierna verkar i, där allt fler vänder sig till sociala medier för att inhämta sina nyheter, finns det inte mycket utrymme för mindre aktörer. Gränsen mellan vad som är nyheter från dagspress och vad som är tv har blivit allt suddigare på grund av digitaliseringen. Att SVT med en offentlig finansiering på totalt 8,144 miljarder kraftigt tar marknadsandelar på en digital plattform där de traditionella medierna verkar, med en uttalad strategi att bli mer av "breaking news", gör dessutom att allt fler medier får det svårt att nå ut till sina läsare. SVT, SR och UR får tack vare det offentliga en ekonomisk särställning gentemot de traditionella medierna, vilket kan riskera att konkurrera ut de minsta aktörerna inom en bransch public service egentligen inte har tillträde till. 

Mina frågor till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke blir därför:

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av SVT:s kraftiga satsning på att etablera sig på de sociala mediernas plattformar? Är ministern t.ex. beredd att se över sändningstillståndet med anledning av detta?