Interpellation 2016/17:308 Långsiktiga mål i livsmedelsstrategin

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Regeringen har till riksdagen överlämnat propositionen En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet (prop. 2016/17:104) med förslag till mål för den svenska livsmedelspolitiken och dess inriktning. Strategin är regeringens dokument, men de långsiktiga målen har förhandlats fram mellan regeringen och Alliansen. Moderaterna har tillsammans med övriga allianspartier aktivt bidragit till att målen har blivit betydligt bättre.

Men om målen ska kunna nås krävs det nu handling. Det krävs åtgärder som stärker konkurrenskraft och lönsamhet och som bidrar till att de långsiktiga målen nås. Tyvärr är regeringens livsmedelsstrategi och handlingsplan tom på sådana åtgärder och väcker fler frågor än svar.

Särskilt allvarligt är att regeringen redan presenterat mål och åtgärder som står i direkt strid med de gemensamt överenskomna långsiktiga målen. Regeringen anger till exempel i strategin att produktion, konsumtion och export av ekologiska livsmedel bör öka (s. 74) och anger i handlingsplanen ett inriktningsmål "att 30 procent av den svenska jordbruksmarken ska utgöras av certifierad ekologisk jordbruksmark år 2030 och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska utgöras av certifierade ekologiska produkter år 2030".

Det finns flera skäl att vara kritisk till detta.

Det övergripande målet säger att konsumenternas efterfrågan ska styra. Regeringens skrivning strider således mot målet.

Ekologisk produktion ger lägre volymer än konventionell. Ett mål om ökad andel ekologiskt strider därför mot det övergripande målet att livsmedelsproduktionen ska öka.

Ökad andel ekologisk produktion ger lägre volymer, vilket innebär att importen ökar. Eftersom svensk livsmedelsproduktion generellt sett är mer miljövänlig än alternativen innebär ökad import ökad miljöbelastning och strider dessutom mot det av riksdagen fastslagna generationsmålet.

Det är anmärkningsvärt att regeringen, innan den breda överenskommelsen om långsiktiga mål i livsmedelsstrategin ens är en månad gammal, presenterar förslag i strategin och i handlingsplanen som står i direkt strid med målen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht: 

 

Hur ser statsrådet på de allvarliga målkonflikter som beskrivs ovan, och vilka åtgärder är statsrådet och regeringen beredda att vidta med anledning av detta?