Interpellation 2016/17:301 Skogsindustrierna och kilometerskatten

av Edward Riedl (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under en hearing gällande kilometerskatten på Grand Hotel i Stockholm har det framkommit att utredarna kommer att föreslå en skattesats på 10–12 kronor per mil. Denna siffra är betydligt lägre en den siffra som det tidigare har talats om, omkring 26 kronor per mil, men det är ändå en skatt som kommer att påverka skogsindustrierna negativt. 

Enligt Sveriges Åkeriföretag, som har räknat på vad en kilometerskatt skulle kunna kosta, kommer de fram till att den vägskatt som utredningen föreslår innebär ytterligare en halv miljon kronor per år för varje timmerlastbil som skogsindustrin måste betala.

Det har sagts att skatten ska differentieras, och i flera sammanhang har det angivits att skogsindustrin skulle undantas. Utredningens förslag är dock helt utan inslag av differentiering, vare sig geografiskt eller för olika branscher. Det finns däremot en uppfattning hos en del politiker att man ska undanta skogsindustrin eller mildra effekterna av införandet av en vägslitageskatt för skogsindustrin, men det tycks varken ligga inom utredningens uppgift eller vara förenligt med EU:s lagstiftning.

En skatt på avstånd, i ett av världens mest avlånga länder, innebär att svensk industri får svårare att konkurrera på världsmarknaden. Ungefär 80 procent av svensk skogsindustris produkter går på export, och framför allt kan det inte finnas järnväg till vartenda avverkningsområde i Sverige. Att det cirkulerar dubbla budskap gällande undantag gör dock att företagen som kan drabbas inte riktigt vet vad de kan förvänta sig och hur de ska agera. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Kan finansministern ge besked om huruvida skogsindustrin kommer att få några undantag från kilometerskatten eller inte?