Interpellation 2016/17:286 Göteborg som pilotområde för moderna transporter

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I Sverige pågår viktig forskning och utveckling av autonoma eller självstyrande fordon. Inom projektet Drive Me är tanken att ett hundratal familjer ska få möjlighet att på riktigt och i det vardagliga livet testa och använda självstyrande bilar. I Drive Sweden utvecklas och forskas brett kring hur dessa självstyrande fordon och andra former av modern mobilitet på olika sätt kan komma att ändra alltifrån resmönster till stadsplanering. Uppslutningen från forskning, samhälle och näringsliv är stort bakom projekten.

En stor utmaning är att gå från att utveckla enstaka lösningar, såsom en självstyrande bil eller en elbuss, till att utveckla ett helt koncept för en stadsdel eller en stad. I denna utmaning bör det finnas stora möjligheter för Sverige. Vi har en fordonsindustri med ledande aktörer, såsom AB Volvo, Volvo Cars, Scania och Autoliv, men också ett brett nät av leverantörer till dessa inom en rad områden. Vi har också framstående universitet som Chalmers och en offentlig förvaltning som är van att bland annat föra in nya tekniska lösningar i kollektivtrafiken.

Nästa steg för Sverige är att göra ett eller ett par fullskaleförsök med modern mobilitet i någon eller några av de större städerna. Det skulle exempelvis kunna handla om att vid om- och utbyggnad av områden som Backaplan, Ringön och/eller Gullbergsvass i Göteborg i planeringen sätta mål och bygga in den allra mest moderna mobilitet, tillsammans med näringsliv och forskning. Erfarenheter som dras från sådana fullskaleförsök innebär flera fördelar. Företag som Volvo Bussar eller Volvo Cars kan utveckla sina erbjudanden och sälja mer på världsmarknaden. Forskningen leder till ökat kunnande. Offentlig förvaltning utvecklar sin förmåga till stadsutveckling.

Ett fullskaletest med moderna transportlösningar bör därför genomföras i Göteborg och gärna någon eller några ytterligare städer i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Är statsrådet beredd att genomföra ett fullskaletest av moderna transportlösningar i Göteborg och någon eller några ytterligare städer i Sverige?