Interpellation 2016/17:273 Ny teknik för flygledartorn

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den teknologiska utvecklingen inom flygsektorn har under de senaste åren varit fantastisk. Utvecklingen gällande säkerhet samt nya och mer effektiva flygrutter har gjort att resandet har blivit både säkrare och mer tillgängligt för fler människor.

Sverige kan vara stolt över en lång historia med framgångsrik teknologisk utveckling inom flygsektorn men också inom radar och telekom. Saab är kanske ett av våra mest framgångsrika företag inom denna sektor. Just nu håller Saab tillsammans med Luftfartsverket på att ta fram en ny teknik för flygsektorn som ytterligare ska underlätta för både personal och resenärer samt höja säkerheten vid flygplatserna. Det handlar om fjärrstyrda flygledartorn som både ska minska kostnaderna och även rädda många nedläggningshotade mindre flygplatser.

Sverige var först ut i världen med att testa den här tekniken, där flygplatsen i Örnsköldsvik från och med 2015 fjärrstyrs från Sundsvall. Nu vill det statligt ägda Swedavia utöka testverksamheten, där bland annat Umeå flygplats ska ersätta sitt flygledartorn med kameror som ska styras från Arlanda.

Teknikutvecklingen inom det här området är bra, men en diskussion måste föras om var styrningen ska ske ifrån. I dag har Umeå flygplats ansvar inte bara för det reguljära flyget utan också för allt från ambulanshelikoptrar på lasarettet till fallskärmshoppare och större flygplan.

Frågan är varför det vore bättre att styra Umeås flygtrafik från Arlanda i stället för tvärtom, och jag vill därför fråga statsrådet Anna Johansson:

Är det statsrådets ställningstagande att det vore bättre att styra trafiken på Umeå flygplats från Arlanda i stället för tvärtom, och i så fall av vilka skäl?