Interpellation 2016/17:263 Flickors jämställdhet

av Erik Andersson (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Att slå vakt om jämställdhet och den enskildes frihet är avgörande för att Sverige ska vara ett land som håller ihop. Därför är det självklart att politiken tydligt ska slå vakt om dessa värden.

Nyligen slog Europadomstolen fast att religionsfriheten inte ger föräldrar rätt att hindra sina döttrar från att delta i skolans simundervisning. Domen byggde på ett fall där ett par vägrade skicka sina döttrar till skolans simlektioner, där både pojkar och flickor deltog.

Denna problematik förekommer även i Sverige. Vi ser att kommunala badhus har skilda tider för kvinnor och män. Argument som förs fram är att religiösa eller kulturella skäl försvårar för kvinnor att bada. Det får inte råda några tvivel om att samhället ska stå på de flickors sida som får sina liv begränsade. Flickor och pojkar ska inte skiljas åt, varken i badhus, skola eller andra delar av samhället.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Avser statsrådet att med anledning av Europadomstolens dom ta något initiativ till åtgärder som tydliggör att föräldrar inte ska ha rätt att hindra sina döttrar från att delta i simundervisningen?