Interpellation 2016/17:254 Kvinnors företagande

av Helena Bouveng (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Regeringen kallar sig feministisk och lyfter i olika sammanhang gärna fram hur bra det går för Sverige i olika rankningar. Med detta som bakgrundsfond borde ju den entreprenöriella aktiviteten för kvinnor blomstra. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Enligt Global Entrepreneurship Monitor 2015 har den entreprenöriella aktiviteten, mätt som andelen svenskar som varit involverade i att starta en ny verksamhet, fallit från 8,2 till 6,7 procent på bara ett år. Därmed bryts den uppåtgående trend som startade när alliansregeringen tillträdde 2006 och ledde till att den entreprenöriella aktiviteten i Sverige mer än fördubblades fram till och med 2013. Särskilt anmärkningsvärd är minskningen av kvinnors entreprenörskap, som fallit från 6,2 procent till 3,8 procent.

Regeringen fortsätter också att föra en politik som slår mot sektorer där kvinnors företagande är förhållandevis starkt. Taket för RUT-tjänster har sänkts, och regeringen vill genomföra en politik som mycket kraftigt försvårar för välfärdsföretagare, för att nämna ett par exempel.

Statistiken visar på en utveckling för kvinnligt entreprenörskap som inte är bra och som med regeringens politik riskerar att driva på utvecklingen ytterligare i fel riktning.

Min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg blir därför:

 

Vilka åtgärder avser närings- och innovationsministern att vidta inom sitt politiska ansvarsområde för att öka den entreprenöriella aktiviteten hos kvinnor?