av Nina Lundström (L)
till Statsrådet Anna Johansson (S)
Avåkningar, kollisioner och stopp i trafiken har varit återkommande problem när vinterns ishalka och snökanoner slagit till. Framkomligheten på vägarna har påverkats och förutom stopp i trafiken har personskador inträffat. Det är illa både för de enskilda drabbade men även för samhällsekonomin.
Ishalka slår till varje vinter med stora trafiksvårigheter som följd. Med ishalka påminns vi om vikten av trafiksäkerhet och framkomlighet.
Dubbdäcksförbudet i vissa kommuner är en åtgärd för att minska mängden partiklar. Sverige dömdes i maj 2011 för att ha överstigit gränsvärdet för partiklar i luften. År 2015 varnade kommissionen Sverige igen för att gränsvärdena har fortsatt att överskridas. Partiklarna kommer från asfalt, bildäck och avgaser men partiklar kan även komma från byggdamm och vedeldning. Därför behövs det många fler åtgärder för att förbättra luftkvaliteten såsom tidig och upprepad sandsopning, dammbindning och andra åtgärder. I en jämförelse med övriga EU-länder ligger dock Sverige bra till överlag vad gäller luftkvalitet. Men på vissa gator i vissa kommuner är andelen partiklar mer än 2,5 gånger så hög som på en motsvarande gata i till exempel Köpenhamn.
Kommunerna har i dag rätt att förbjuda dubbdäck genom lokala trafikföreskrifter. Skälet för förbud är att dubbdäck bidrar till partiklar när bilar körs på torr bar asfalt. Alternativet att vidta andra åtgärder kostar pengar för kommunerna. Dubbdäcksförbud är en jämförelsevis billig metod när man inte väger in samhällsekonomiska konsekvenser i bredare mening som stopp i trafiken, olyckor och personskador.
Dubbdäck ruggar upp hal is och förbättrar väggreppet för bilister med vinterdäck utan dubbar. Det gäller även framkomlighet för bussar i kollektivtrafiken. Det krävs flera åtgärder för att förbättra framkomligheten och säkerheten på vintervägar. Kvaliteten på vägbeläggningen, snöröjning och halkbekämpning är centralt men självfallet måste även förare av fordon anpassa både fordonets hastighet och utrustning för det klimat vi lever i.
Förarens ansvar påverkas i dag negativt av de förbud i fråga om vinterdäck som nu etableras i städer. Förare fråntas rätten att göra en bedömning av vad som är bäst ur trafiksäkerhetssynpunkt. Förbud är förbud. Förbud förutsätter dessutom att polisen följer upp förbuden. I dag kan kommunerna inte införa avgifter för dubbdäck på grund av att lagstiftning inte möjliggör detta.
Sammanfattningsvis är det med avgifter i stället för förbud möjligt att välja dubbdäck när så behövs. Avgifter skulle göra det möjligt att öka insatserna lokalt för att förbättra luftkvaliteten där så behövs.
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna Johansson:
Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att det ska bli möjligt att införa avgifter för dubbdäck i kommuner som behöver detta på grund av luftkvaliteten?