av Maria Stockhaus (M)
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Alla barn behöver trygga och kärleksfulla hem att växa upp i, men alla har inte det. Samtidigt finns det många barnlösa par som gärna vill adoptera ett barn som kan växa upp i deras hem och bli älskad och uppfostrad precis som ett biologiskt barn skulle bli.
Under förra året var ca 30 000 barn omhändertagna och placerade antingen i ett fosterhem eller på institution. De flesta av dessa barn var omhändertagna under en begränsad tid för egen behandling eller under tiden situationen med de biologiska föräldrarna stabiliserades. Socialtjänsten har som mål att barn och föräldrar ska återförenas, men det är inte alltid det går trots omfattande stöd under lång tid.
När ett barn är omhändertaget ska en omprövning av placeringen göras varje halvår. Den här tillvaron skapar rotlöshet och otrygghet för barnet. När barnet väl kommit till rätta i en fosterfamilj och fått kompisar i skolan är det dags för omprövning av placeringen och försök till återförening med föräldrarna, med nya uppbrott som följd. I en del fall tas barn om hand som spädbarn, och socialtjänsten gör bedömningen att de biologiska föräldrarna troligtvis aldrig kommer att ha förutsättningar att ta hand om barnet.
I de fall där socialtjänsten gör bedömningen att det är frågan om en långsiktig så kallad uppväxtplacering bör adoption prövas mer aktivt än det görs i dag. I dag vilar initiativet på de biologiska föräldrarna att föreslå adoption, vilket är en nästan omänsklig uppgift för en förälder. I stället bör socialtjänsten i dessa fall föra frågan på tal. Ibland kan de biologiska föräldrarnas rätt till sina barn stå mot barnens rätt till en trygg och harmonisk uppväxt.
Familjesplittringar ska självklart undvikas, men om föräldrarna inte har långsiktig förmåga eller förutsättningar att kunna ge barnen en trygg och kärleksfull uppväxt bör adoption övervägas i större omfattning än i dag.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att underlätta inhemska adoptioner i Sverige?