Interpellation 2016/17:226 Enkla jobb

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Områdena där är möjligt att använda RUT-avdraget har breddats under det senaste året. Det är nu möjligt att göra avdrag för bland annat flyttjänster och vissa it-tjänster. En del av breddningen är en del i den så kallade flyktingöverenskommelsen. Utöver breddningen inom ramen för denna har ytterligare att antal tjänster som omfattas av RUT-avdraget tillkommit, exempelvis reparation av vitvaror.

Samtidigt som regeringen har breddat de tjänster som omfattas av RUT-avdraget så har man halverat RUT-avdragets storlek, från 50 000 kronor per år och person till 25 000 kronor per år och person. Det innebär att både fler företag och fler tjänstetyper ska konkurrera om en minskad pott.

En av RUT-reformens viktigaste bidrag är att många som stod långt från arbetsmarknaden, inte sällan utlandsfödda kvinnor med kort eller oavslutad utbildning, hittade en väg in till arbetsmarknaden. Genom sänkningen av RUT-avdragets tak och fler tjänster så konkurrerar nu fler företag och tjänster om en mindre pott hos den enskilde köparen. Det innebär också att exempelvis utlandsfödda kvinnor med grundskoleutbildning, eller motsvarande, konkurrerar med exempelvis reparatörer av vitvaror och leverantörer av it-tjänster som utförs i hemmet.

Sverige behöver 150 000 enkla jobb fram till år 2020. Regeringens hantering av RUT-avdraget försvårar framväxten av den typen av jobb och gör det svårare för människor som står långt från arbetsmarknaden att hitta en väg fram till densamma.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Vilka initiativ är finansministern beredd att ta inom sitt ansvarsområde i regeringen för att underlätta framväxten av fler enkla jobb, liknande de hushållsnära tjänster som omfattades av RUT-avdraget från början?