Interpellation 2016/17:185 Organhandel

av Hans Rothenberg (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det är ett alltför väl dokumenterat faktum att statskontrollerad organhandel existerar i Kina. Enligt den världsomfattande organisationen The Transplantation Society, TTS, görs tiotusentals transplantationer på kinesiska kliniker, vilka marknadsför sig över hela världen för att erbjuda transplantationer.

Vittnesmål bekräftar hur fångar avrättas och kroppen raskt tas om hand för att värdefulla organ sedan ska opereras ut och vidarebefordras till ett sjukhus där organköparen väntar. Vårdkedjan är väl förberedd, då fången redan är blodtestad och vävnadstypad. Läkare assisterar vid ingreppen, och ofta finns det en känd mottagare.

Den allmänna bristen på organ innebär att en illegal handel på den svarta marknaden existerar. Flera rapporter, bland annat från Amnesty, har visat att organhandeln involverar många mellanhänder och att läkare, vårdpersonal och myndigheter får ersättning ”under bordet”. Användandet av organ från fångar har även resulterat i vad man kallar ”transplantationsturism”. Organhandel förekommer även i andra länder, men med exemplet Kina blir det särskilt tydligt hur handeln sker storskaligt och systematiskt. Därtill statligt sanktionerat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ har ministern hittills tagit för att för Kina påtala det oetiska med denna organhandel?

Vad avser ministern att göra framöver för att få Kina att upphöra med denna inhumana och oetiska organhandel?