Interpellation 2016/17:166 Delegationen för att bryta långtidsarbetslöshet

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik ökar långtidsarbetslösheten i Sverige. Och utmaningarna med att integrera de många nyanlända till Sverige är stora. Utan rätt insatser riskerar långtidsarbetslösheten att bita sig fast på höga nivåer. I regeringen är det arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson som har ansvar för frågor rörande arbetsmarknadspolitiken och nyanländas etablering.

Regeringen aviserar i sin budgetproposition för 2017 att den avser att tillsätta en delegation som ska bidra till att vända utvecklingen i utsatta områden. En delegation ”som bl.a. ska arbeta för att skapa jobb, minska trångboddhet och med andra åtgärder för en förbättrad välfärd”. Och samordningsminister Ibrahim Baylan klargjorde i en interpellationsdebatt med mig den 22 november att delegationen bland annat ska arbeta för att knäcka långtidsarbetslösheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilken inverkan kommer, enligt arbetsmarknads- och etableringsministern, den nya delegationen att ha när det gäller att bryta långtidsarbetslöshet och underlätta för nyanlända att komma i arbete?