Interpellation 2016/17:164 Återvändandearbetet

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har tagit och tar ett stort ansvar för människor på flykt. Sverige har på två år tagit emot 240 000 asylsökande. Förra året sökte hela 163 000 människor asyl i Sverige. Det är det högsta antalet asylsökande ställt mot invånarantal som ett OECD-land någonsin har tagit emot under ett enstaka år.

Under 2015 verkställde polisen 3 417 utvisningar i fråga om ärenden som överlämnats till polisen från Migrationsverket. Detta är en minskning från 4 165 år 2014 och från 5 114 år 2013. Minskningen har skett trots att antalet asylsökande till Sverige ökat alltsedan år 2011. Vid ingången av 2016 hade polisen 21 000 ärenden som överlämnats av Migrationsverket.

Det är djupt problematiskt att effektiviteten i polisens arbete med verkställighet är så låg och att resultatet dessutom har försämrats.

Regeringen har i olika sammanhang framhållit att det i dag är fler personer som har fått avslag på sin asylansökan som återvänder frivilligt. Då är det dock viktigt att komma ihåg att antalet avgjorda asylärenden hos Migrationsverket ökat kraftigt. Det i sin tur leder helt naturligt till att antalet personer som självmant återvänder blir större. Vi har dessutom nu i år haft en ganska stor grupp av personer som återkallat sin asylansökan. Att de återvänder självmant säger sig självt. Detta är dock inte alls detsamma som att effektiviteten i återvändandearbetet ökar.

Enligt Migrationsverkets prognos beräknas i år och fram till och med år 2020 över 46 000 personer att avvika efter ett avslagsbeslut. Överlämnande av ärendet sker då till polisen. Det sker också ett sådant överlämnade i fall där tvång bedöms behöva användas. Det rör sig om 18 000 sådana ärenden i år och fram till och med år 2020.

Totalt rör det sig alltså om ca 65 000 ärenden som Migrationsverket beräknar behöver överlämnas till polisen under en period av fem år. Samtidigt som polisen, enligt vad som har framgått, i nuläget enbart verkställer 3 500 ärenden per år.

Det är ett omfattande skuggsamhälle som håller på att växa fram i Sverige. Skuggsamhället är både orimligt och samtidigt inhumant för de tiotusentals människor som riskerar att behöva leva i ett djupt utanförskap där många far illa och utnyttjas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: