av Johan Forssell (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Sverige har tagit emot ett mycket stort antal asylsökande på kort tid. På tre år rör det sig om 300 000 personer. Många av dem har skyddsskäl och får därför uppehållstillstånd i Sverige.
I fallet med minderåriga asylsökande innebär den praxis som nu tillämpas att den som fyller 18 år får återvända till sitt hemland om han eller hon inte har ett skyddsbehov. Det är i linje med en reglerad invandring. Har man skyddsskäl får man stanna, har man inte skyddsskäl får man återvända till sitt hemland.
Det framgår nu att regeringen avser att lägga förslag om nya regler på detta område. De nya reglerna innebär, enligt vad som framgått, att den som fyller 18 år och saknar skyddsskäl ska få sitt tillfälliga uppehållstillstånd förlängt till dess att han eller hon har färdiggjort gymnasiet. Vad som händer därefter är inte riktigt klarlagt. Såvitt framgår får en person som läst klart gymnasium och inte inom en viss tid etablerat sig på arbetsmarknaden ett avslagsbeslut och måste därmed återvända till sitt hemland. Vad som händer i ett tidigare skede, för det fall att en person inte klarar fullständiga betyg från gymnasiet, är inte heller klarlagt. Ska han eller hon då få möjlighet att läsa om olika kurser på gymnasiet? I så fall, för hur lång tid?
Det är inte rimligt att låta unga vuxna, utan skyddsskäl, rota sig än mer i Sverige innan de får ett avslagsbeslut.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Är det ministerns ställningstagande att detta förslag kan bidra till upprätthållandet av en reglerad invandring med en tydlig åtskillnad mellan den som har skyddsskäl och den som saknar skyddsskäl?