Interpellation 2016/17:144 Översynen av områden av riksintresse för friluftsliv

av Gunilla Nordgren (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Det pågår en översyn av riksintressen för friluftsliv, och Naturvårdsverket har haft samråd som nyligen avslutats. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten fick i regleringsbrev för 2012 och 2013 i uppdrag att tillsammans med länsstyrelserna genomföra en översyn av riksintressena för friluftsliv.

Utgångspunkten är att områdena har så stora värden för natur och/eller kulturkvaliteter och tillgänglighet för allmänheten att det kan bli attraktivt för besökare från stora delar av landet eller utlandet (turism). 

Länsstyrelserna lämnade under 2014 in förslag till regeringen på vilka områden de ansåg borde vara av riksintresse, och särskilt fokus har lagts på storstadsnära områden. 

Man har nu genomfört samråd om förslag till miljöbedömning av förslagen till utpekande av områden av riksintresse för friluftslivet.

Samrådet har vänt sig till myndigheteter, länsstyrelser, berörda kommuner och natur- och friluftsorganisationer i enlighet med 6 kap. i miljöbalken.  Även allmänheten har haft möjlighet att lämna in synpunkter. Remisstiden var mycket kort.

Men man har bortsett från privata markägare, och det finns exempel på att privata markägare skickat in svar i alla fall, och då inte fått något svar. På en del av de områden som utpekas bedrivs i dag ett aktivt jord- och skogsbruk.

Myndigheterna hävdar att riksintresset inte ska påverka pågående markanvändning, men det nämns ändå att riksintresset kan gå före vid bedömning av till exempel nyplantering av skog.

I förslaget pekas på områden som i dag inte är allemansrättslig mark och på områden där det redan pågår en detaljplaneplanering. 

I kriterierna för riksintressena framgår inte hur stor förekomsten av besökare är i dag i de dessa utpekade områden.

Jag anser att det sätt som processen genomförs på innebär inskränkande av den enskilda äganderätten. Det kan inte anses vara förenligt med proportionalitetsprincipen, miljöbalken och 2 kap. 15 § regeringsformen att staten i form av olika myndigheter pekar ut områden för riksintressen för friluftsliv enligt 3 kap. 6 § miljöbalken, så att äganderätten för enskilda markägare inskränks, och detta utan samråd. Det är också problematiskt att staten pekar ut områden som påverkar redan pågående arbeten med detaljplaner i kommunerna.

Mot denna bakgrund vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Är ministern beredd att ta något initiativ med anledning av det som har framförts om genomförandet av översynen av områden av riksintresse för friluftsliv?