Interpellation 2016/17:133 Det svenska stödet för Indiens medlemskap i Nuclear Suppliers Group (NSG)

av Stig Henriksson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Efter att Indien 1974 provsprängde kärnvapen med kanadensiskt plutonium som bränsle bildades Nuclear Suppliers Group (NSG). Detta eftersom provsprängningen var ett uppenbart brott mot de garantier som lämnats om att materialet enbart skulle användas till fredliga ändamål.

NSG har som syfte att säkra icke-spridning av kärnvapen genom riktlinjer för export av kärnteknologi och relaterade produkter till denna.

USA ingick 2006 ett avtal med Indien om civilnukleär handel och ville göra ett undantag för Indien i NSG:s riktlinjer. Dåvarande utrikesminister Carl Bildt tog givetvis ställning för att stödja detta undantag under stark kritik från bland annat ledande socialdemokrater. Kritiken var befogad då detta gick helt emot de principer Sverige arbetat för sedan icke-spridningsavtalet (NPT) trädde i kraft 1970.

USA har sedan gått vidare och föreslagit att Indien även ska kunna bli medlem i NSG. Det skulle då bli det första medlemsland som inte är part i NPT eller något avtal om en kärnvapenfri zon. Detta trots att NSG:s principer för medlemskap kräver att stater antingen är part i och följer NPT eller i en kärnvapenfri zon. Att acceptera Indien som medlem försvagar hela arbetet för kärnvapennedrustning. Flera forskares bedömning är att Indien inte klarar NSG:s principer för medlemskap och inte har följt de löften som gjordes i samband med undantaget 2006.

Det kan slutligen påpekas att Sverige har vetorätt i NSG.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur agerar och kommer ministern vidare att agera i denna fråga?