Interpellation 2016/17:132 Framtiden för public service

av Olof Lavesson (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Det senaste året har det förts en intensiv debatt om public service. Public service berör. Public service stör. Det ska också public service göra. Att public service väcker engagemang och debatt är därför mer än välkommet. Till skillnad från i andra länder i vår närhet handlar debatten i Sverige dock för det mesta om hur public service kan utvecklas, snarare än om hur den kan avvecklas.  Det är min övertygelse om att såväl status som position för public service stärks när dess uppdrag debatteras.

Vi befinner oss mitt i nuvarande tillståndsperiod för våra public service-bolag, och det är mer än hög tid att diskutera villkoren för kommande sändningsperiod med start 2020. Det är också dags för en halvtidsavstämning av nuvarande sändningstillstånd.

Den 8 april 2015 riktade en enig riksdag ett tillkännagivande om att regeringen ska utreda förutsättningarna för radio- och TV-avgiften, i god tid före nästa sändningstillstånd 2020. Detta krav inskärptes så sent som i februari i år.

Vid en frågestund i riksdagen den 10 november ställde jag tre frågor till kultur- och demokratiministern. När avser kultur- och demokratiministern ta initiativ till att en utredning om en ny finansieringsmodell kommer på plats? Hur tänker sig kultur- och demokratiministern formerna för hur de nya sändningsavtalen ska arbetas fram? Och vad händer med halvtidsavstämningen?

I sitt svar meddelade ministern att processen vad gäller halvtidsavstämningen är inledd och att man kommer ha ett möte med representanter för public service-bolagen den 8 februari 2017. Vad gäller övriga frågor blev hon svaret skyldig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

När avser kultur- och demokratiministern gå vidare med att utreda förutsättningarna kring en ny finansieringsmodell för public service, och under vilka former kommer frågan att utredas?

Under vilka former kommer utredningen av nya sändningstillstånd att genomföras och när kommer detta att ske?