Interpellation 2016/17:129 Otydliga regler för delningsekonomin

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Världen i dag blir alltmer berikad av nyskapande sätt att dela och hyra ut egendom på. Framväxten av digital teknik och sociala medier har skapat nya sätt att kommunicera och leva av. Sverige har alla möjligheter att bli en ledande nation inom den så kallade delningsekonomin, men för att detta ska bli verklighet krävs mod att kliva in i framtiden. Med delningsekonomin åsyftar Skatteverket ”de transaktioner där underutnyttjade tillgångar säljs, hyrs ut, byts, samägs eller samnyttjas, huvudsakligen via en digital marknadsplats som inbegriper en tillhandahållare, utförare och en konsument”. 

Nya idéer kan förändra en hel bransch och erbjuda lösningar som passar många bättre än tidigare alternativ. Regeringen måste välkomna detta samtidigt som reglerna förbättras och utvecklas i samklang med utvecklingen. Att göra sin plikt och sedan kräva sin rätt ska vara en självklarhet. Skatteverket har nämligen identifierat och bekräftat att det finns skattefel inom delningsekonomin, något de säger beror på att det är för krångligt och otydligt för aktörerna hur och vilka skatteregler som ska tillämpas på deras verksamhet. 

Att möjliggöra goda förutsättningar för aktörer inom delningsekonomin och för företag är av stor prioritet för oss moderater. Vi ser att det är hos de små och medelstora företagen som flest jobb skapas. Där föds idéer och tankar som skapar ringar på vattnet av välstånd. Därför påpekar jag gång på gång för finansministern hur viktigt det är att skapa ett bättre företagsklimat. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser finansministern att göra för att anpassa skattesystemet till delningsekonomin?

Vilka lagförändringar och skatteregelförändringar är finansministern beredd att ta initiativ till för att förbättra för aktörerna inom delningsekonomin?