Interpellation 2016/17:125 Införandet av signalsystemet ERTMS

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 11 oktober 2016 överlämnade regeringen propositionen Infrastruktur för framtiden – Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling (prop. 2016/17:21) till riksdagen, med förslag om ekonomiska ramar och inriktning för planperioden. När riksdagen har fattat beslut fortsätter arbetet med åtgärdsplaneringen, som blir en plan för utveckling av transportsystemet 2018–2029. I denna åtgärdsplanering identifieras vilka objekt som ska prioriteras och i detta sammanhang hanteras även frågan om införandet av European Rail Traffic Management System (ERTMS). Planen är beräknad att fastställas av regeringen under våren 2018.

ERTMS är ett EU-gemensamt signalsystem vars syfte är att underlätta en gränsöverskridande tågtrafik i Europa.  Införandet av ERTMS har varit förenat med vissa problem på de pilotbanor som i dag använder ERTMS i Sverige. I Europa finns även problem i införandeprojekten. Nu pågår arbetet inom EU med Work Plan for ERTMS och därför väcker hanteringen en rad frågor då infrastrukturpropositionen 2016/17:21 inte ger tydliga besked kring regeringens ambitioner avseende implementeringen.

Totalt sett handlar ERTMS-projektet om ca 31 miljarder kronor. Det sker parallellt med stora resursbehov för förstärkt spårunderhåll, brounderhåll och kontaktledningsunderhåll på järnvägar som finns i Sverige. Sverige liksom övriga medlemsländer ska anmäla sina nationella genomförandeplaner till kommissionen. Genomförandeplanen ska bland annat innehålla en kostnads- och nyttoanalys för ERTMS-genomförandet.

 

Implementeringen av ERTMS är beroende av den åtgärdsplanering som följer på riksdagens beslut om infrastrukturpropositionen. I detta sammanhang hanteras även frågan om införandet av ERTMS. De införandeproblem som finns med ERTMS oroar och bristerna påverkar dem som är helt beroende av att tågen rullar – inte minst där andra transportmöjligheter inte står till buds.

 

Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Anna Johansson:

 

Hur tänker statsrådet agera för att ta tillvara på synpunkter från aktörerna inom järnvägssektorn beaktats avseende kommande genomförandeplaner och implementeringen av ERTMS inför regeringens kommande beslut avseende Work Plan for ERTMS?

Kommer infrastrukturministern att beakta möjligheten att senarelägga införandet av ERTMS?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ingen driftsättning ska ske med mindre än att ERTMS visar sig motsvara de kvalitetskrav som ställs?