Interpellation 2016/17:124 Åtgärder för cykling

av Nina Lundström (L)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Att cykla är klimatsmart. Cyklister minskar annan trafikträngsel i städer och påverkar luftkvaliteten positivt. Cyklister möter många utmaningar sommar som vinter. Trafikrytm, trängsel, osäkerhet, vägvisning och många andra faktorer påverkar intresset för cykling. I dag saknas infrastruktur för att ta till vara den potential som finns ifall fler skulle välja cykeln som transportalternativ. Varje person som väljer cykeln är en person mindre i bussen, på tåget eller i bilkön.

I dag saknas det dels ett nationellt kunskaps-och erfarenhetscenter, dels en aktör som kan bidra till utvecklingen av regelverk på nationell nivå. Det finns ett ökat behov av att samordna strategier, sprida goda exempel och underlätta samverkan mellan olika huvudmän – såväl statliga som lokala. Det behövs stöd i frågor som rör utvecklingen av vad bra standard är vid nyanläggning av cykelinfrastruktur. Där ser vi att det finns en stor okunskap på många håll, även bland statliga aktörer. Statsbidrag behöver kombineras med kunskap om utformning och anläggning av infrastruktur. Exemplen är många på hur nyanlagda stråk kan ha hinder mitt i vägbanan eller hur stråk plötsligt tar slut. Det behövs åtgärder för att underlätta kombinationsresor.

Det behövs även riktlinjer för vägarbeten. Hur underhållsåtgärder för exempelvis potthål påverkar cyklister beroende på val av material och metod. Det behövs kunskap om hur cykling ska prioriteras vid målkonflikter. Sverige behöver en nationell kunskapshub – ett cykelkansli – med en nationell cykelsamordnare eller ”ambassadör”. Kunskapen om hur man bäst vidtar åtgärder finns inte samordnad i dag. Kunskapen om lyckade åtgärder behöver mot denna bakgrund samlas och spridas. Kommuner behöver bollplank liksom andra aktörer. Det är också viktigt att samla in erfarenheter som sedan kommer till nytta i samband med nya nationella beslut.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra cykelinfrastrukturen och cykelplaneringen?

Hur ställer sig ministern till förslaget om att inrätta ett nationellt cykelkansli – ett kunskapscenter – med en cykelambassadör för att samla kunskap om hur man exempelvis utvecklar cykelinfrastrukturen och vidtar åtgärder på bästa möjliga sätt?