av Jesper Skalberg Karlsson (M)
till Miljöminister Karolina Skog (MP)
Vi omges dagligen av tusentals kemikalier utan att tänka på det. Många av dessa är livsnödvändiga och tack vare det så har vi kunnat bygga det samhälle vi har i dag. Kemikalier har bland annat möjliggjort längre hållbarhet på mat, byggmaterial, datorer och telefoner. Kemikalier möjliggör också att forskningen har hittat mediciner inom sjukvården som räddar liv. Det moderna samhället är på många sätt beroende av de fördelar som kemikalier medför. De utgör också ett viktigt bidrag till den ekonomiska och sociala välfärden för medborgarna i fråga om handel och sysselsättning.
Samtidigt finns det förstås risker med många kemikalier. I och med allt större kemikalieanvändning kommer också större ansvar för vilka kemikalier vi använder och hur dessa påverkar naturen och oss människor. Alla kemikalier är inte enbart bra. En del kemikalier har visat sig påverka exempelvis människans hormonsystem, vår reproduktion, och kan ge upphov till astma och allergier och kan också orsaka stora effekter på naturen och djurlivet. Vissa ämnen bryts ned av naturen medan andra långlivade ämnen som är spridda i miljön eller finns lagrade i varor och byggnader kan påverka människor och miljö under lång tid.
En grupp långlivade kemikalier är de bromerade flamskyddsmedlen, det vill säga flamskyddsmedel som innehåller grundämnet brom. För närvarande finns det mellan 50 och 100 olika bromerade flamskyddsmedel – de vanligaste i industrin är PBDE (polybromerade difenyletrar), TBBPA (tetrabrombisfenol A) och HBCD (hexabromcyklodekan).
I Sverige tillverkas inte bromerade flamskyddsmedel. Likt många andra ämnen har Sverige kraftigare begränsningar än andra EU-länder, varför också svenskar generellt har god säkerhetsmarginal till de halter som visat sig skadliga i bland annat djurförsök (Efsa). Det är däremot önskvärt att Europeiska unionen, så långt det är möjligt, har en harmoniserad lagstiftning på kemikalieområdet. Därför finns också sedan 2007 den så kallade Reachförordningen – för att alla unionens medborgare ska åtnjuta samma skydd från farliga kemikalier.
Miljö- och jordbruksutskottet riktade den 11 mars 2015 ett tillkännagivande till regeringen med uppmaning om att Sverige bör verka inom EU för att fasa ut användningen av bromerade flamskyddsmedel.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:
Hur går ministern och regeringen vidare med arbetet att inom Europeiska unionen fasa ut bromerade flamskyddsmedel?