Interpellation 2016/17:118 Företrädaransvar

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Fyra av fem jobb växer fram bland de svenska små och medelstora företagen. De är Sveriges jobbmotor. För att fler jobb ska växa fram behövs en politik och ett regelverk som gör det lönsamt och attraktivt att vara småföretagare.

Den som startar ett företag tar en risk. Ibland händer det att affärsidéer inte bär, vilket kan leda till betalningssvårigheter. För de situationerna krävs ett regelverk som noggrant väger företagarens intressen mot borgenärens intresse av betalning.

I dag är reglerna utformade så att en styrelseledamot i ett aktiebolag gentemot det allmänna mycket enkelt kan åläggas ett betalningsansvar, så kallat företrädaransvar. Företrädaransvar regleras i skatteförfarandelagen och gäller skatter och avgifter. Tillämpningen av företrädaransvaret har blivit mycket tuff. Det innebär att styrelseledamöter i framför allt mindre företag tar stora risker med sin privata ekonomi. Detta kan avskräcka människor från att driva företag och att sätta sig i styrelsen för små aktiebolag. Dessutom framstår det som skevt att skulder till det allmänna får en gräddfil jämfört med enskilda fordringsägare.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Avser finansministern att göra en översyn av regelverket för företrädaransvaret i skatteförfarandelagen?