Interpellation 2016/17:113 Bostadsbrist på grund av stort mottagande

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Från olika håll i landet beskrivs stora svårigheter att hitta bra boenden till en rimlig kostnad för människor som nu beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

I till exempel Stockholms stad har det inletts en upphandling av hotellrum. I Jönköping har nyanlända tillfälligt behövt bo i träbås i en tidigare bilhall. Flera kommuner varnar för att det kan bli aktuellt med tält och gymnastiksalar.

Parallellt med detta avvecklar Migrationsverket helt fungerande asylboenden. Detta sker även om avvecklingen är förenad med fortsatta kostnader. Bara i år har över 200 miljoner kronor betalats av Migrationsverket till externa bolag för oanvända platser, enligt Dagens Nyheter (30 september 2016).

Detta är förstås orimligt. Det finns starka skäl att minska takten i utflyttningen till kommuner med en akut bostadsbrist. Kommunerna ska ta emot nyanlända i enlighet med anvisningslagen, men det måste ske i en takt som de klarar av. Det måste också vara bättre för den nyanlända att bo kvar lite längre i ett asylboende än att flytta till ett träbås eller en madrass i en gymnastiksal.

Bostadsbristen är akut i många kommuner. Därför bör kommunerna också ges möjlighet att återta lägenhetskontrakt i kommunala bostadsbolag som Migrationsverket nyttjar. Kommunerna har ett stort behov av dessa lägenheter. Det är rimligt att asylsökande bor i asylboenden framför kommunala lägenheter.

Därför vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern och regeringen beredda att besluta om en långsammare utflyttningstakt från Migrationsverkets boenden till kommuner med stor bostadsbrist?

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att kommuner ska få återta lägenhetskontrakt i kommunala bostadsbolag från Migrationsverket?