Interpellation 2016/17:110 Polisutbildningen vid Södertörns högskola

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

 

Polisen i Sverige är pressad. Parallellt med omorganisationen har myndigheten brottats med poliser som slutar i förtid, men Polisen har också haft problem med att fylla de platser som finns på polisutbildningen. Detta har fått myndigheten att gå ut och erbjuda de vakanta platserna till studenter som inte antogs i första omgången utifrån urvalskriterierna. Därför blir frågan om polisutbildningens kvalitet och myndighetens möjlighet att rekrytera särskilt viktig med tanke på situationen inom polisen.

Polisutbildningen i Sverige är i dag ingen högskoleutbildning men bedrivs vid tre lärosäten sedan några år tillbaka. Parallellt finns beslut om att avveckla verksamheten vid Sörentorp, där Polishögskolan bedrivit huvuddelen av sin verksamhet i Stockholmsområdet. Södertörns högskola har sedan 2015 uppdraget att bedriva polisutbildningsverksamhet vid sidan av Umeå universitet och Linnéuniversitet i Växjö.

Det har framkommit synpunkter på att polisstudenter efter antagning till Södertörn sedan väljer att avbryta studierna för att byta till Växjö. Det har också framkommit synpunkter på kvaliteten i utbildningen, inte minst den praktiska/yrkesinriktade delen i utbildningen.

Med anledning av ovan vill jag ställa följande frågor till ansvarigt statsråd Helene Hellmark Knutsson:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder med anledning av att det finns skillnader i den nuvarande polisutbildningens upplägg och moment beroende på lärosäte?

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förbättra kvaliteten i den polisutbildning som bedrivs vid Södertörns högskola?

Vilka är statsrådets och regeringens planer för Sörentorp – inte minst med tanke på behovet av bättre övningsmöjligheter inom det praktiska området?

Kommer statsrådet och regeringen att fullfölja sin politik om att göra polisutbildningen akademisk och treårig?