av Linda Snecker (V)
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Var sjätte person som arbetar inom rättsväsendet känner sig otrygg på jobbet. Andelen anställda inom rättsväsendet som utsatts för hot eller våld varierar beroende på myndighet; inom Kronofogdemyndigheten har 66 procent utsatts för våld och hot, hos åklagarna 32 procent, domstolarna 21 procent och polisen 19 procent. De flesta incidenter sker under arbetstid och via telefon eller andra personliga kontakter. Antalet polisanmälningar från tjänstemännen har minskat, och tyvärr anmäls endast vart fjärde hot till polisen.
Det är mycket allvarligt – och något som måste tas på största allvar – när människor utsätts för hot, våld och trakasserier på sina arbetsplatser och i sin tjänsteutövning. Att höja straff har sällan den brottsförebyggande effekt som önskas. Det är viktigt att våra statliga myndigheter är öppna, välkomnande och offentliga, utan att personalens säkerhet drabbas.
Många myndigheter har verksamhet i ålderdomliga lokaler. Exempelvis kan domstolar sakna en särskild enskild utgång för åklagaren och enskilda samtalsrum för försvararen. Färre anställda menar att de får samma stöd av sin arbetsgivare som tidigare, och samtidigt redovisar myndigheterna att färre åtgärder har vidtagits.
Myndighetsutövning får inte påverkas av att rättsväsendets personal på grund av rädsla för hot och trakasserier exempelvis tar beslut eller avstår från att ta beslut som de annars inte skulle ha gjort. Därför måste staten som arbetsgivare ta situationen på största allvar.
Med anledning av vad som ovan anförts vill jag fråga ansvarigt statsråd: