Motion till riksdagen
2016/17:881
av Anders Österberg (S)

Trygghet är en rättvisefråga


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga hur tryggheten i utsatta delar av Sverige ska förbättras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Behandla trygghet som en rättvisefråga genom bland annat förebyggande arbete och ökade resurser till polisen. Dagens utveckling med skottlossningar och knarkhandel är oacceptabel. Bidra till tillit och gemensamma grundvärderingar genom fler mötesplatser och arbete mot extremism.

Aftonbladet lyfter rätten till trygghet i sin angelägna artikelserie om förorterna. De kriminella gängen sätter sin prägel direkt och indirekt på områdena. De skriver i en artikel om gängvåldet i Biskopsgården och har ett citat från en sociolog som säger:

– Vi hade en plats där kriminella åkte in med lätta motorcyklar på skolan och sköt med paintballgevär. Det gör de för att manifestera sin makt.

I Stockholms nordvästra del ligger stadsdelen Rinkeby-Kista. Där ligger årsmålet för upplevd trygghet väsentligt lägre än kommunfullmäktiges årsmål (för 2016 var årsmålet från kommunfullmäktige 75 % upplevd trygghet motsvarande för Rinkeby-Kista är 50 %). Rätten till trygghet är inte en enskild fråga för Rinkeby-Kista eller för Biskopsgården. Det är en fråga för hela Sverige. Otryggheten är en nationell fråga och en stor samhällsutmaning för ett Sverige som vill hålla ihop.

Sverige har klarat stora samhällsutmaningar tidigare. Urbaniseringen efter andra världskriget möttes med bostadsbyggande och utvecklad välfärd. Barnomsorgen blev en internationell förebild. Investeringar i fjärrvärme, avloppsrening och modern kollektivtrafik bidrog till moderniseringen av Sverige.

Samma politiska mod och förmåga att lyfta blicken behövs i dag.

 

Anders Österberg (S)