Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över villkoren i nuvarande patientskadelagen i syfte att stärka patientens ställning och tillkännager detta för regeringen.
Patientskadelagen reglerar rätten till patientskadeersättning och skyldighet för vårdgivare att ha en försäkring som täcker sådan ersättning (patientförsäkring).
Dagens lagstiftning och försäkring härrör i allt väsentligt från 1996 och äger i sin tillämpning stora likheter med Trafikskadelagen/trafikförsäkringen.
Det finns två områden dock där patientskadelagen avviker från trafikskadelagen/trafikförsäkringen, nämligen i fråga om självrisk och rättshjälp.
Självrisken i Patientskadelagen, §9 utgörs av 1/20-del av gällande prisbasbelopp. Tillämpningen av självrisker i försäkringslösningar motiveras främst med prevention mot olika former av överutnyttjande. Det kan inte betraktas som rimligt eller försvarbart att i en lagstiftning med efterföljande försäkringslösning som gäller människor som skadats i sjukvården och som fått en godkänd patientskada, tillämpa självrisk. Självrisken i Patientskadelagen bör därför avskaffas.
Att som patient, som på något sätt vållats skada genom sjukvården, driva sina krav mot vårdgivaren är inte okomplicerat. I trafiksadelagen och trafikförsäkringen finns ett rättskyddsmoment som ger den försäkrade rätt till juridisk hjälp i samband med tvist. Motsvarande moment saknas i Patientskadelagen. Med tanke på skadornas komplexitet och parternas relativt ojämlika förhållande, där många skadelidande ofta har en mycket utsatt situation, bör ett motsvarande rätthjälpsmoment införas i Patientskadelagen.
Ingemar Nilsson (S) |
|