Motion till riksdagen
2016/17:740
av Erik Ottoson och Sotiris Delis (båda M)

Grundutbildning för nyanlända


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att etablera en obligatorisk grundutbildning för nyanlända som inte tidigare har fått en fullständig sådan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är för många det förlovade landet. Här finns frihet från krig, förföljelse och förtryck och här kan man bygga sig en framtid. Tyvärr spelar fortfarande föräldrarnas utbildningsbakgrund en stor roll för huruvida barnen går ur skolan med fullständiga och bra betyg. Fullständiga och bra betyg har i sin tur stor påverkan på yrkesval och risken att hamna i utanförskap. Även för föräldrar och andra som kommit till Sverige efter den ålder då det är tänkt att man ska börja skolan och saknar en utbildning kan det bli svårt att hävda sig på arbetsmarknaden. Långt ifrån alla som kommer till Sverige har en utbildning enligt svensk standard. Alldeles för många har en kort eller ingen skolgång alls. Det måste vi ändra på, annars riskerar vi vidga utanförskapet. I Sverige har vi ytterst få jobb som inte kräver någon utbildning alls vilket innebär att en viss nivå på utbildning krävs för att man ska kunna skapa ett värde som är lika med eller överstiger det man sedan får i lön.  Fler jobb möjliggörs om vi sänker kostnaderna för att anställa. Men det är inte det enda verktyget vi måste använda oss av för att hela problemet ska lösas. Förmågan att skapa ett större värde och attraktivitet på arbetsmarknaden för den enskilde ökar med en utbildning och därmed blir det också lättare att komma i arbete. I dagsläget är det tydligt att det tar väldigt lång tid för majoriteten av nyanlända att komma i arbete.

Vi har skolplikt i Sverige för att säkerställa att alla våra barn går igenom hela skolan. Vi har gjort detta med omtanke för våra barn och för att vår arbetsmarknad ska fungera. Samma omtanke förtjänar de som kommer till Sverige efter det att skolplikten slutat gälla. På den svenska arbetsmarknaden är det svårt att hävda sig om man inte har en utbildning från sitt hemland eller Sverige. Även i de fall man har en hög utbildning från ett annat land kan svensk arbetsmarknad vara svår att slå sig in på. För att uppnå en lyckad integration utifrån ett arbetsmarknadsperspektiv måste vi skapa förutsättningar för alla som kommer till Sverige att etablera sig här och få ett arbete, oavsett om man har en tidigare utbildning eller inte. Det handlar både om att höja nya kunskaper och att överföra redan inhämtade kunskaper. Det är rimligt att alla som bor och verkar i Sverige ska få grundläggande utbildning liksom de som är födda i Sverige och börjat skolan när man är 5–6 år. Regeringen bör på grund av detta återkomma till riksdagen med förslag till nya åtgärder om hur vi säkerställer en grundläggande utbildningsnivå för nyanlända värd namnet. Om vi ska lyckas bryta utanförskapet och värna välfärdens kärna förutsätter det att alla får en chans att bidra. Utbildning är en av nycklarna till att göra det möjligt.

 

 

Erik Ottoson (M)

Sotiris Delis (M)