Förslag till riksdagsbeslut
Under sommaren 2016 har det varit inslag från olika delar av vårt avlånga land från olika smultronställen. En sådan aspekt är att vårt land äger en fantastisk rikedom i att ha platser och områden där det är riktigt tyst. För många kan tystnad vara besvärande då man söker andra människors gemenskap men lika väl så är det också en källa till den avkoppling som många behöver för att koppla av från den innehållsfyllda vardagen med mycket kontakter såväl fysiska som via nätet. Många andra länder saknar också dessa platser med stillhet och ro som vårt land kan erbjuda nära naturen. Turister har börjat söka sig till vårt land för dessa upplevelser av tystnad och det finns en stor potential i detta. Jobb kan skapas på ställen som gör att människorna på landsbygden kan leva vidare i en hållbart långsiktig riktning med jobb och inkomster för att möta denna turism.
Sverige har ett flertal kulturarv och andra platser som återfinns på FN:s världsarvslista. Dessa attraktioner ger goda förutsättningar för Sverige att kunna hävda sig i konkurrensen om den internationellt allt mer växande kulturturismen. Kunskapen om attraktionerna leder till att Sveriges historia uppmärksammas och ger fler utländska turister. Sverige kan bli bättre på att använda sig av sina rika kulturarv i marknadsföring gentemot utländska turister. Det finns en trend som rör sig mot mer nischad turism såsom upplevelseresor och ekoturism. Här har Sverige med sin unika natur och sitt rika kulturarv en möjlighet att rikta sig mot nischade målgrupper i bred bemärkelse. För att få maximal utväxling på de svenska förutsättningarna bör en samlad besöksnäringsstrategi utvecklas.
Friluftssektorn omsätter årligen 100 miljarder kronor och sysselsätter 75 000 årsarbetare. Det finns därför stor potential för växande naturturism kopplat till friluftssektorn. Därför behövs möjligheterna på detta område ses över samt hur förutsättningarna för naturturism kan förbättras genom översyn av gällande regelverk.
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) |
|