Förslag till riksdagsbeslut
Hållbarhetsrapportering kan fylla flera viktiga funktioner. Hållbarhetsfrågorna lyfts upp, samtidigt som konsumenter och medborgare får mer och utvidgad information om företagen och deras utveckling. Därför är det välkommet att så många företag redan i dag hållbarhetsrapporterar, bl.a. enligt Global Reporting Initiatives riktlinjer.
Det nuvarande förslaget innehåller dessvärre tre problematiska delar. För det första gör regeringen inte någonting för att kompensera ökade kostnader och den ökade regelbörda som förslaget i propositionen skulle medföra. Ökad regelbörda och ökade kostnader riskerar att försvaga svensk konkurrenskraft och slår ytterst mot svenska jobb, i tider då jobben måste värnas.
För det andra omfattar förslaget i propositionen ca 1 600 företag som vardera får betydande kostnadsökningar. En implementering av direktivets miniminivå skulle omfatta ca 100 företag i stället för 1 600 – detta i synnerhet på grund av att lagen är tänkt att omfatta företag som har minst 250 anställda medan minimigränsen enligt EU-direktivet ligger på 500 anställda. Att skapa merkostnader för ca 1 600 företag utan att kompensera dem med andra regelförenklingar är skadligt för Sveriges konkurrenskraft. Det är svårt att se hur Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet om vi hela tiden strävar efter mer regelkrångel än EU kräver av oss.
För det tredje omfattar förslaget noterade koncerner där dotterbolagen tillsammans uppfyller villkoren även om de var för sig är mindre företag. Koncernregeln gäller endast noterade företag, inte kommunägda. Konsekvensen av detta blir att alla de kommuner som har t.ex. energibolag och bostadsbolag i en koncern ”slipper” hållbarhetsredovisa om bolagen var för sig har mindre än 250 anställda etc. Detta är negativt utifrån ambitionen att skapa rättvisa spelregler.
Moderaterna har som huvudlinje att minska regelkrångel och byråkrati för företag för att stärka svensk konkurrenskraft och förstärka jobbpolitiken. Mot bakgrund av problemen som alltjämt kvarstår i förslaget bör riksdagen avslå propositionen. I stället bör regeringen återkomma med nytt förslag rörande hållbarhet och mångfaldspolicy som har en direktivkonform utformning.
[Motionärernas namn]
Ewa Thalén Finné (M) |
|
Jessika Roswall (M) |
Mats Green (M) |
Carl-Oskar Bohlin (M) |
Thomas Finnborg (M) |