Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge socialtjänsten möjlighet att begära reflektionstid vid misstänkt människohandelsbrott, enligt norsk modell, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Människohandel som brott är en komplicerad och svårutredd brottskategori. Inte minst för att offret ofta är mycket utsatt och ofta står i ett direkt beroende till den kriminella parten. Ofta är det genom socialtjänstens personal som misstänkta fall av prostitution och människohandel uppdagas då de utsatta inte vågar närma sig Polismyndigheten.
I Sverige idag kan bara polis eller åklagare begära 30 dagars betänketid för den misstänkt brottsutsatta. Betänketid som då kan användas av de sociala myndigheterna till att bistå den utsatta med boende, information och stöd samt en respit då hen i lugn och ro kan fundera över om hen vill anmäla ett brott. Men eftersom den utsatta ofta inte vågar ha kontakt med Polismyndigheten, och socialtjänsten inte får ansöka om betänketid, kommer brottet ofta inte att anmälas.
I Norge har denna moment 22-liknande situation lösts genom att även de sociala myndigheterna kan begära 30 dagars betänketid för den misstänkt brottsutsatta där stöd under denna tid kan ges.
Det finns inget skäl till att inte också Sverige skulle kunna agera på ett liknande sätt för ökad möjlighet till lagföring av kriminella. Därför bör regeringen ge också socialtjänsten möjlighet att begära reflektionstid vid misstänkt människohandelsbrott, enligt norsk modell.
Tina Acketoft (L) |
|