Motion till riksdagen
2016/17:658
av Nina Lundström (L)

Översyn av studiestödet – underlätta ägande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av regelverken för studiestödet i syfte att underlätta ägandet av den egna bostaden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Situationen för många som studerar på högskolor och universitet påverkas av läget på bostadsmarknaden. En del tvingas tacka nej till en studieplats på grund av svårigheten att hitta en bostad. Andra avbryter sina studier när bostadssituationen är ohållbar. Situationen för studerande på bostadsmarknaden påverkar i slutändan även universitet och högskolor genom avhopp efter terminsstart. De ekonomiska och samhälleliga förlusterna drabbar därmed många i samhället.

Det tuffa läget på bostadsmarknaden har lett till att även studerande äger en bostad. Ett annat skäl är att även studerande har olika familjemönster. En del har partner och barn. Andra studerar senare i livet och har behov av en permanent bostad. För många är det även den enda möjligheten att komma in på bostadsmarknaden.

Under en längre studietid förändras personliga förhållanden. Även studerande behöver byta bostad. Den lilla ettan med kokvrå räcker plötsligt inte till när tillökning väntas eller den studerande blir sambo.

Studerande som säljer sin bostad kan drabbas av flera negativa ekonomiska konsekvenser vid bostadsbyte. Dels kan man drabbas av att inte beviljas uppskov med reavinst för att man inte har råd att flytta till en tillräckligt dyr bostad. Reavinsten måste därmed betalas med en gång. Dels kan man bli återbetalningsskyldig vad gäller studielån.

Samtidigt ska man finansiera en ny bostad. Den eventuella vinst som faller ut går direkt in i en ny bostad. Redan här är den ekonomiska situationen tuff för en som studerar som har studiemedel. Oavsett om vederbörande arbetar extra vilket är nödvändigt för de som har bostadslån.

Studerande drabbas dock av ytterligare en ekonomisk effekt på grund av att de omsatt sitt boende. Studerande kan bli återbetalningsskyldiga retroaktivt för delar av studielånet. De ekonomiska konsekvenserna på individnivå kan därmed bli allvarliga.

I ett läge när ägande är enda vägen för vissa studerande att lösa boendesituationen blir konsekvenserna av det gällande regelverket ibland orimliga. De ekonomiska konsekvenserna kan drabba i så hög utsträckning att detta omöjliggör fortsatta studier. 

Det behövs en utredning kring de ekonomiska regelverken för försäljning – och ägande av den egna bostaden och specifikt vad gäller studerande med studiestöd. Detta bör ges regeringen tillkänna. 

 

 

Nina Lundström (L)