Motion till riksdagen
2016/17:654
av Isak From och Helén Pettersson i Umeå (båda S)

Utvärdera och utveckla stödet till Palestina


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera och utveckla stödet till Palestina och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått i mer än 60 år. Västbanken och Gaza är ockuperade av Israel, men har sedan 90-talet begränsat självstyre. 2007 splittrades självstyret, då Hamas med vapenmakt tog kontrollen över Gaza. Sedan dess styrs Gaza i praktiken av Hamas och Västbanken av Fatah, i påtvingad samverkan med Israel.

Fattigdom och arbetslöshet ökar i Palestina. Yttre faktorer som finanskrisen spelar roll, men framförallt handlar det om att ockupationen förhindrar människors och varors fria rörelse, vilket i princip bromsar all ekonomisk utveckling. På grund av situationen är det också svårt att genomföra utvecklingsinsatser.

För palestinier som lever på landsbygden är jordbruket den viktigaste försörjningskällan. På grund av den höga arbetslöshet som konflikten orsakar, så försöker dessutom allt fler palestinier försörja sig på jordbruk.

Gaza är ett helt inspärrat område. Fyra av fem Gazabor lever på humanitärt stöd från omvärlden och näringslivet har i princip kollapsat. Efter Gaza-kriget förstördes hus, elnät, vatten- och avloppssystem. Men på grund av blockaden kan inte material för återuppbyggnad föras in i Gaza.

På Västbanken lever ungefär hälften av befolkningen i fattigdom. Israels separationsbarriär, som den mur kallas som ska skydda israeliska bosättningar på ockuperat område, stänger av landområden från varandra. Bönder nekas tillträde till sin egen mark. Vatten på Västbanken kontrolleras till 90 % av israelerna. Palestinierna tvingas för dyra pengar köpa tillbaka sitt eget vatten.

Muren innebär också stora begränsningar för palestiniers tillgång till sjukvård och utbildning.

Det är mycket glädjande att Sveriges regering har erkänt staten Palestina.

Sverige ville med beslutet underlätta en fredsuppgörelse genom att göra parterna mindre ojämlika, stödja de moderata krafterna i Palestina och bidra till mer framtidstro i en tid när spänningarna ökar och inga fredssamtal pågår.

Syftet med Sveriges erkännande är att bidra till en framtid där Israel och Palestina kan leva sida vid sida i fred och säkerhet. Vi vill bidra till att skapa mer hopp och framtidstro bland de unga palestinier och israeler som annars riskerar tro att det saknas alternativ till dagens situation, som utrikesminister Margot Wallström (S) tydligt deklarerat.

Det var mycket välkommet att regeringen samtidigt antog en femårig biståndsstrategi med kraftigt ökat stöd till palestinskt statsbyggande. Det bilaterala biståndet till Palestina ökar med 500 miljoner kronor till 1,5 miljarder kronor den kommande femårsperioden, utöver Sveriges omfattande humanitära bidrag.

Det svenska stödet syftar bland annat till att underlätta för palestinier att försörja sig och kunna bo kvar, stärka kvinnors inflytande och öka motståndskraften mot miljö- och klimatförändringar. Det ökade biståndet innebär ett stöd till alla moderata och icke våldsbejakande krafter i Palestina som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och jämställhet.

Sverige ger genom Sida långsiktigt stöd till det palestinska statsbyggandet i det så kallade område C på Västbanken. Området utgör 62 procent av Västbanken och står under israelisk kontroll. Israeliska bosättare tillåts också fortsätta befolka delar av område C vilket gör det mycket svårt eller helt omöjligt för den palestinska myndigheten att verka där.

Programmet genomförs i samarbete med UNDP och palestinska myndigheten, och avser förbättra palestiniernas levnadsförhållanden och möjligheter att försörja sig så att de kan stanna kvar i området.

We Effects är en organisation bland flera som är med och bidrar i Palestina. Stöd används för att arbeta med demokrati, ledarskap och affärsutveckling. I den situation av konflikt som råder handlar en stor del av arbetet om att skapa möjligheter för bönder att kunna producera och sälja sina varor, till exempel olivolja. Stöd går också till kvinnogrupper på Västbanken. I samarbete med Sida och FN ger vi så kallat humanitärt stöd till människor som är i behov av akut hjälp.

Utveckling i ockupationens skugga

Raba’ Kassab är bara en av flera som bor i en av israelisk militär kontrollerad by på Västbanken. Hon har fyra barn att försörja och lever med konstant oro att deras hem ska demoleras, eller att få sina barn skjutna vid någon väg.

Tillsammans med sju andra kvinnor driver hon ett livsmedelskooperativ, som för mindre än ett år sedan var på vippen att lägga ned. Produkterna nådde bara en begränsad marknad och ingen tjänade ett öre. Genom ett samarbete med We Effect fick medlemmarna utbildning i entreprenörskap och kvalitetsförbättring. Det dröjde inte länge innan deras inlagda auberginer blev en succé. Vinsten räckte till både löner och nyinvesteringar. Nu satsar kooperativet på att erbjuda fler kvinnor arbete.

Flera bönder kan vittna om hur dom genom sin lön kunnat investera i hönor och getter för sin första lön, så nu har fler mat på bordet.

Tyvärr kommer nu rapporter om att bosättare med israelisk militär hjälp förstör insatser som kommit till genom svenskt bistånd. Sådana åtgärder måste utredas och fördömas och de som förstör insatser komna av det svenska biståndet måste straffas. Sådana incidenter måste utredas och fördömas av den svenska regeringen.

 

 

Isak From (S)

Helén Pettersson i Umeå (S)