Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska sätta press på Iran att efterleva FN:s konvention om barnets rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
Flera unga personer i Iran är dömda till döden för brott de begick när de var under 18 år. Iran är ett av de få länder som fortsätter att avrätta personer som var under 18 år när brottet begicks – något som helt strider mot internationell humanitär rätt. Trots en del reformer fortsätter Iran att ligga efter resten av världen, och har kvar lagar som tillåter flickor så unga som 9 år och pojkar så unga som 15 år att dömas till döden, enligt en rapport från Amnesty International.
Amnesty International har identifierat 49 ungdomsbrottslingar som riskerar att avrättas. Många har tillbringat i snitt runt sju år i väntan på att straffet ska verkställas. I några få fall som Amnesty har dokumenterat handlar det om över tio år. Ofta har dessa personer blivit dömda i bristfälliga rättegångar, och det är heller inte ovanligt med påtvingade erkännanden som framkommit genom tortyr eller misshandel.
Iran har ratificerat FN:s barnkonvention och därmed förbundit sig att helt avskaffa användandet av dödsstraffet mot unga. Amnesty Internationals rapport visar att mellan 2005 och 2015 avrättades 73 personer i Iran som var under 18 år när det brott de dömdes för ägde rum. Enligt FN är det minst 160 ungdomsbrottslingar som just nu väntar på att avrättas i Iran. Det faktiska antalet är förmodligen mycket större då information kring dödsstraff i Iran ofta hemlighålls.
Jag yrkar på att regeringen sätter press på Iran, inom ramen för FN, EU och de bilaterala relationerna, att efterleva FN:s barnkonvention.
Adnan Dibrani (S) |
|