Motion till riksdagen
2016/17:581
av Laila Naraghi m.fl. (S)

Stöd till omställning vid industrinedläggning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av utvecklingsinsatser med anledning av reaktorstängningarna i Oskarshamn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är väl känt att ägarna planerar att stänga kärnkraftsreaktorn O2 i förtid. Att O1 kommer att stängas har varit känt länge. Detta kommer att drabba Kalmar län hårt.

Oskarshamns kommuns näringsliv är en viktig motor i den regionala ekonomin. Näringslivets profil innebär att mellanlänet är en ingenjörstät arbetsmarknad i en region som i övrigt domineras av en traditionell tillverkning med en utbildningsnivå som ligger under rikssnittet. Den kvalificerade arbetskraften finns till stor del inom energisektorn med anknytning till OKG (Oskarshamnsverkets Kraftgrupp).

Många av de kunskapsintensiva små och medelstora företagen har en betydande del av sin omsättning kopplad till OKG:s verksamhet. OKG är en viktig motor i utvecklingen även av de mindre kunskapsintensiva tjänsteföretagen i regionen.

Det är också inte enbart de kunskapsintensiva företagen som drabbas hårt av nedläggningarna av O1:an och O2:an utan även företag som erbjuder arbetstillfällen för personal som saknar högre utbildning. Dessa arbetsplatser är viktiga för människor som behöver komma in på arbetsmarknaden, till exempel unga och personer med utländsk bakgrund.

Cirka 500 arbetstillfällen är direkt berörda, men räknar vi även med indirekta arbetstillfällen berörs ytterligare cirka 2 000. Totalt rör det sig alltså om 2 500 arbetstillfällen, något som bör jämföras med att det i Kalmar län bor drygt 200 000 invånare. I mellanlänet känner alla åtminstone en som berörs, ofta flera, inte sällan i samma familj.

Kalmar län har sedan tidigare goda erfarenheter av extraordinära insatser vid större företagsnedläggningar. Det handlar framförallt om att behålla kompetensen i regionen. Det vi står inför i Oskarshamn och mellanlänet har dock andra proportioner än tidigare eftersom så många företag runt verksamheten är beroende av OKG samt den specifika kompetens inom energiområdet det handlar om. Det vore ett mycket svårt slag för Kalmar län om detta skulle gå till spillo och rejäla insatser inte sker.

En rad utvecklingsinsatser bör övervägas:

      Stöd till företag i regionen att finna nya kunder och marknader, bland annat inom ramen för regeringens exportstrategi. Genom att öka sin export kan företag utvecklas i regionen samtidigt som nya kunder och marknader nås. För det krävs att Sveriges exportstrategi vässas inom denna bransch och utsträcks för att inkludera Kalmar län tydligare.

      Fler statliga jobb till Kalmar län som också fördelas över hela länet. Med fördel statliga jobb med anknytning till denna bransch.

      En utveckling av Simpevarp till ett nationellt centrum för elproduktion och på så vis ta till vara både på den stora kompetens som finns inom detta område i regionen och den infrastruktur för elproduktion som finns på plats.

      En fortsatt utveckling av det världsunika Äspölaboratoriet. Det är en uppskattad nationell och internationell innovationsmiljö med stor potential.

Oskarshamn har under lång tid ställt upp för landet och producerat en stor del av Sveriges el liksom ansvarat för mellanlagringen av allt högaktivt avfall. Vi hoppas att landet nu ställer upp för oss.

 

 

Laila Naraghi (S)

 

Krister Örnfjäder (S)

Lena Hallengren (S)