Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort gränshinder i Öresundsregionen och tillkännager detta för regeringen.
Öresundsregionen är Nordens största region med 3,7 miljoner invånare. Efter Öresundsbrons invigning har vi sett en dramatisk ökning av arbetspendlingen från Skåne till Själland. Omkring 20 000 personer reser varje arbetsdag över landsgränsen för att ta del av arbetsmarknaden på andra sidan Öresund.
Men det finns en rad gränshinder som hindrar en fullständig integration för den som vill bo i ett land och arbeta i ett annat land. Det handlar om att socialförsäkringar, arbetsrätten och utbildningssystemet inte är samordnade. Ett exempel på gränshinder är att pensioner som är intjänade i grannlandet kan gå förlorade om de inte bevakas och att det i vissa fall inte går att föra över tjänstepensionen som är intjänad i det ena landet. Dessa gränshinder skapar osäkerhet för den som arbetspendlar mellan Sverige och Danmark. Ett annat exempel är att det idag inte är möjligt att få yrkesinriktad praktik i Danmark. Trots att skånska och svenska företag har behov av utbildade och yrkesskickliga hantverkare och andra kompetenser har svenska företag idag svaga incitament att erbjuda svenska och danska elever lärlingsplatser.
För att stimulera framväxten av en gemensam arbetsmarknad i de nordiska länderna, inte minst i Öresundsregionen, är det centralt att gränshinder elimineras. Under alliansregeringen inrättades ett gränshindersforum där företrädare för de nordiska länderna gemensamt arbetar med att lösa gränshinder. Arbetet har inneburit att en del gränshinder har eliminerats, men fortfarande kvarstår en hel del, inte minst kring
a-kassan och socialförsäkringarna. En särskild förhandlingsperson, med uppdraget att ta bort gränshinder, bör därför tillsättas.
Mats Persson (L) |
|
Tina Acketoft (L) |
Allan Widman (L) |
Christer Nylander (L) |
|