Motion till riksdagen
2016/17:401
av Jenny Petersson (M)

Jämställdhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en förstärkning av jämställdhetsbonusen bör övervägas samt att den bör ses över och utvärderas för att exempelvis tydligare riktas till låginkomsttagare, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en översyn av föräldraförsäkringen behövs för att utreda möjligheten för fler, exempelvis stjärnfamiljer, att ta del av föräldraförsäkringen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föräldraförsäkringen bör ses över för en ökad anpassning och förståelse för företagares situation och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att en vab-jämställdhetsbonus bör övervägas för de föräldrar som delar mer jämställt gällande tillfällig föräldrapenning vid vab, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Jämställdhet – att män och kvinnor har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på livets alla områden.
Jämställdhet är en fråga som engagerar oss i Moderaterna året runt. I Sverige har vi kommit långt i jämställdhetsfrågorna, men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda. Detta är inte en fråga enbart för kvinnor utan en frihetsfråga för hela Sverige.
För att bli jämställda och självständiga måste män och kvinnor kunna leva på sina löner utan att vara beroende av sin partner eller samhället. Moderaterna har gjort det mer lönsamt att arbeta genom att alliansregeringen införde jobbskatteavdraget.
Arbetet med jämställdhet är inte färdigt, det finns fortfarande brister när det gäller jämställdhet mellan män och kvinnor, exempelvis när det gäller mäns och kvinnors möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Fortfarande finns det ett lönegap mellan män och kvinnor, och kvinnors sysselsättningsgrad är lägre än mäns.
När det gäller barnfamiljer är det många som har svårt att få ihop sitt livspussel. Vi moderater och Alliansen arbetar för att underlätta vardagen för familjer samtidigt som vi värnar människors självbestämmande genom bland annat ROT- och RUT-avdrag och förtydligad och förstärkt jämställdhetsbonus.
Vabbandet, att stanna hemma från arbetet för vård av sjukt barn, innebär en extra utmaning i vardagspusslet för många familjer.
Enligt statistik har männens andel av de uttagna dagarna ökat och når 26 procent under 2015 avseende föräldrapenning och 38 procent för tillfällig föräldrapenning för vård av barn. Skillnaderna är fortfarande betydande, framförallt gällande föräldrapenningen. Samtidigt, att enbart titta på fördelningen av antalet dagar kan dock bli missvisande eftersom dessa uppgifter inte tar hänsyn till faktorer så som barnets ålder, regelverkets förändringar eller fördelningen inom olika föräldrapar.
I år, 2016, bör en modern föräldraförsäkring vara anpassad efter hur familjer faktiskt ser ut i dag. Stjärnfamiljer, ensamstående, gifta, sambor, varannan veckas-familjer, två mammor eller två pappor. I dag kan familjer se väldigt olika ut. Föräldraförsäkringen är inte fullt anpassad till detta. Att se över möjligheten för fler att kunna ta del av föräldraförsäkringen skulle kunna underlätta för exempelvis stjärnfamiljer.
Företagares perspektiv i föräldraförsäkringen – några såsom egen- och småföretagare sliter ofta med svårigheter att kombinera arbetsliv och vardagsliv. Trots detta saknas ofta företagarnas perspektiv i föräldraförsäkringen. Förändringar för ökad trygghet i föräldraförsäkringen för egen- och småföretagare bör ses över. 
Det finns flera skäl att fortsätta arbetet med jämställdhet, då är jämställdhetsbonusens och föräldraförsäkringens utformning viktig. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Jenny Petersson (M)