Motion till riksdagen
2016/17:3576
av Mikael Jansson och Roger Richtoff (båda SD)

med anledning av prop. 2016/17:55 Åldersgräns för kosmetiska solarier


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om obligatoriska varningstexter för kosmetiska solarier och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen avslår proposition 2016/17:55 Åldersgräns för kosmetiska solarier.

Motivering

Hudskador till följd av överdriven utsatthet för UV-strålning är ett allvarligt hälsoproblem som måste tas på allvar. Detta är ostridigt. På denna punkt skiljer sig Sverigedemokraternas inställning inte från den som framförs i propositionen. Däremot finns det anledning att överväga andra åtgärder för att komma till rätta med problemet. Varje ny reglering som införs från statligt håll innebär en expanderande byråkrati och ett alltmer snårigt regelsystem för den enskilda medborgaren. Nya uppgifter för myndigheterna innebär ett utökat behov av resurser som måste tas från andra och minst lika angelägna uppgifter. Därför måste varje ny lagstiftning av det här slaget vägas mot vilka andra behov som finns.

I det här fallet förefaller tanken vara att den ansvariga kontrollmyndigheten kommer att vara Sveriges kommuner, vilka redan är hårt pressade av olika typer av myndighetsutövning och sociala problem.

Det ovanstående innebär att det är vår uppfattning att lagstiftning på detta område inte är proportionerlig mot de nackdelar som förslaget innebär. Enligt vår mening torde det vara tillräckligt att branschen åläggs att tydligt ange de risker som finns med solariesolning i unga år på anslag i anslutning till de solarier som respektive företag använder sig av. Detta bör riksdagen tillkännage som sin mening.

 

 

Mikael Jansson (SD)

Roger Richtoff (SD)