Motion till riksdagen
2016/17:3574
av Linda Snecker m.fl. (V)

med anledning av prop. 2016/17:57 Transporter av frihetsberövade


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med ett lagförslag som innebär att samtransporter som huvudregel förbjuds och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör vidta åtgärder för att säkerställa att Kriminalvården har tillräcklig kompetens för att på ett säkert och värdigt sätt fullfölja den uppgift som myndigheten nu lagligen åläggs och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Transportverksamheten av frihetsberövade är en viktig samhällsfunktion. Transporterna fungerar ofta som en länk mellan olika myndigheters verksamheter och utgör därmed en viktig förutsättning för att dessa verksamheter ska kunna fungera. Det är både av samhällelig vikt och av betydelse för den enskilde att transportverksamheten fungerar på ett bra sätt. Det är enligt en utvecklad praxis Kriminalvården utför dessa transporter för Polismyndighetens och andra myndigheters räkning. Förfarandet saknar dock uttryckligt lagstöd, vilket bl.a. är problematiskt både ur ett principiellt och ur ett praktiskt perspektiv.

Vänsterpartiet välkomnar därför regeringens proposition och anser att det är positivt att transportverksamheten rättsligt regleras på ett bättre och mer ingående sätt jämfört med vad som i dag gäller samt att transportansvaret med detta tydliggörs. Vänsterpartiet delar i stort regeringens bedömningar och tycker bl.a. att förslagen som rör förvar och Kriminalvårdens möjligheter att använda våld och tvång vid transporter är välavvägda samt finner det mycket positivt att regeringen valt att inte gå vidare med utredningens förslag om att möjliggöra för Kriminalvården att överlämna transportuppdrag till privata utförare.

Vänsterpartiet vill dock, i likhet med flera remissinstanser, understryka vikten av att samtransporter av Kriminalvårdens egna klienter och personer som transporteras enligt de olika lagarna om tvångsvård undviks. Det är enligt vår mening varken lämpligt eller godtagbart med en ordning där exempelvis barn kan transporteras tillsammans med grovt kriminella personer och personer som lider av allvarliga psykiska sjukdomar. Regeringens utgångspunkt är att samtransporter inte bör ske. I propositionen anges dock att regeringen inte ser några skäl till att reglera frågan i lag utan att det i stället bör vara upp till Kriminalvården att i det enskilda fallet pröva lämpligheten av enskilda transportarrangemang. Vänsterpartiet delar inte denna bedömning utan anser att det behöver införas en lagreglering som stadgar att samtransporter som huvudregel ska vara förbjudet. Regeringen bör därför återkomma med ett lagförslag som innebär att samtransporter som huvudregel förbjuds.

Det är viktigt att de anpassade kraven på exempelvis kompetens, säkerhet och värdighet som behöver ställas när det gäller transporter av skilda kategorier av frihetsberövade kan tillgodoses av transportören. Det är samtidigt av essentiell vikt att ekonomiska effektivitetskrav och dylikt inte får dominera över dessa särskilda behov och krav som olika transporter ställer när det bestäms hur transportarrangemangen ska se ut. Regeringen bör därför vidta åtgärder för att säkerställa att Kriminalvården har tillräcklig kompetens för att på ett säkert och värdigt sätt fullfölja den uppgift som myndigheten nu lagligen åläggs. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och ge regeringen till känna.

 

 

Linda Snecker (V)

 

Nooshi Dadgostar (V)

Rossana Dinamarca (V)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)

Mia Sydow Mölleby (V)