Förslag till riksdagsbeslut
Enligt riksdagens beslut ska insatser för forskning, utveckling och demonstration på energiområdet ges långsiktiga förutsättningar. Uppföljning och oberoende utvärdering ska genomföras vart fjärde år som underlag för successiva revideringar av inriktning och mål. Mot bakgrund av detta har regeringen presenterat den aktuella propositionen och föreslår att det övergripande målet för forskning och innovation på energiområdet ska vara att bidra till uppfyllandet av uppställda energi- och klimatmål, den långsiktiga energi- och klimatpolitiken och energirelaterade miljöpolitiska mål.
Liberalerna motsätter sig inte att det behövs mål för forskning och innovation på energiområdet men anser inte att det i dagsläget är önskvärt att revidera dessa. Det är olämpligt att nu fastställa ny inriktning och mål för forskning och innovation på energiområdet samtidigt som den konkreta innebörden av dessa mål kommer att framgå först när riksdagen behandlat och fastslagit nya energipolitiska mål. Regeringens förslag innebär en målstruktur med utgångspunkt i den energiöverenskommelse som slöts i juni 2016 mellan regeringspartierna och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna och vars innehåll Liberalerna inte står bakom och som inte har behandlats eller fastslagits av riksdagen. Mot denna bakgrund anser Liberalerna att regeringens proposition ska avslås. Liberalerna anser i stället att regeringen ska återkomma med en ny proposition om forskning och innovation på energiområdet efter att riksdagen behandlat och fastslagit nya energipolitiska mål.
I veckan har Energikommissionen överlämnat sitt betänkande (SOU 2017:2) vilket till stor del bygger på nämnda energiöverenskommelse mellan fem riksdagspartier. Eftersom Liberalerna inte står bakom energiöverenskommelsen är vi också kritiska till stora delar av Energikommissionens betänkande, och partiets ledamot i kommissionen, Maria Weimer, har inlämnat en reservation. Liberalerna anser att överenskommelsen är dyr, dålig för Sverige och saknar klimatnytta. Liberalerna anser i stället i enlighet med nämnda reservation och den inriktning som slås fast i Liberalernas budgetmotion för 2017 (2016/17:3419) att det behövs en långsiktig, konkurrenskraftig och hållbar energipolitik som värnar Sveriges klimatsmarta energisystem och fokuserar på att minska utsläppen.
Vidare läggs den aktuella propositionen fram i anslutning till den forskningspolitiska propositionen Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) och kan, enligt regeringen, läsas såväl som en kompletterande del av den samlade forskningspolitiken som en central och integrerad del av energipolitiken. I detta sammanhang vill Liberalerna hänvisa till vår följdmotion (2016/17:3567) med anledning av forskningspropositionen där Liberalerna bl.a. lyfter fram vikten av att Sverige bygger en ny forskningsreaktor samt utökar forskningen om framtidens energilagring. Liberalerna är övertygade om att nästa generations kärnkraft med ny teknik har mycket stora fördelar ur miljö- och säkerhetssynpunkt. Inte minst för att möta klimathotet bör regeringen hörsamma förslaget från det ledande tekniska universitetet och fatta beslut om att bygga en svensk forskningsreaktor. Därutöver anser vi att Sverige har behov av en utökad forskning om energilagring och batterier.
Maria Weimer (L) |
|
Christer Nylander (L) |
Tina Acketoft (L) |
Emma Carlsson Löfdahl (L) |
Mats Persson (L) |