Motion till riksdagen
2016/17:3544
av Johan Hedin (C)

med anledning av prop. 2016/17:41 Maskeringsförbud vid idrottsarrangemang


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår förslaget i den del som avser undantag från maskeringsförbudet med hänsyn till väderförhållanden.
  2. Riksdagen avslår förslaget i den del som avser undantag från maskeringsförbudet med hänsyn till hälsoskäl.

Motivering

Våld och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang kan få allvarliga följder för liv, hälsa och egendom. Ansvaret för att ett idrottsarrangemang kan anordnas på ett tryggt och säkert sätt ligger i första hand på arrangörerna, men samhället har ett ansvar för att tillhandahålla ett regelsystem som stöder idrottsorganisationerna i deras arbete mot våld och ordningsstörningar.

Det förekommer att personer maskerar sig, huvudsakligen för att försvåra identifikation i samband med allvarlig ordningsstörning, hot, våld och annan brottslighet. Det sker dels utanför arenan vid marscher till matcherna och även vid stormning av arenaentréer och försvårar för polis och arrangörer att kunna identifiera misstänkta. Mot bakgrund av det är det bra att regeringen föreslår en lag om maskeringsförbud för att motverka våld och ordningsstörningar på idrottsanläggningar. Centerpartiets uppfattning är dock att listan på undantag är alltför vidsträckt och riskerar att underminera syftet med den föreslagna kriminaliseringen. 

Regeringen föreslår att förbudet inte ska gälla med hänsyn till väderförhållanden samt hälsoskäl. Generellt begränsas genom dessa undantag det kriminaliserade området avsevärt, vilket skapar osäkerhet och avgränsningsproblem. Alltför stora undantag riskerar att skapa möjligheter att kringgå förbudet på ett oönskat sätt. Ett antal remissinstanser, bl.a. Polismyndigheten, har också synpunkter på dessa undantag.

Vi föreslår att dessa undantagsbestämmelser tas bort i den nya lagen medan undantaget för religiösa skäl kvarstår. Idrotten är en viktig del i integrationen, och risken för att undantaget som berör religiösa skäl missbrukas är troligen mycket liten.

 

 

Johan Hedin (C)